Maria Bîrnaure
2765 vizualizări 5 sep 2017

Kristen Hewitt, care lucează ca reporter part-time la o televiziune din Florida, a încărcat un selfie pe pagina ei de Facebook, fotografia fiind însoţită de un mesaj lung în care explică efectele negative ale anxietăţii. 

„Astăzi a fost o zi dură. M-am simţit bine în ultimele zile, am avut grijă de mine şi am fost relativ calmă. Dar astăzi anxietatea a învins”, a mărturisit femeia. 

Mama a doi copii a explicat, apoi, cum o naştere traumatică, urmată de stres post-traumatic şi perimenopauză au adus-o în situaţia de a suferi de anxietate postpartum. Cu toate acestea, Kristen nu a spus nimănui despre stările ei. 

„Îmi era teamă că ceilalţi vor crede că sunt slabă. Îmi era teamă că oamenii vor şti că am o problemă”, a scris aceasta pe Facebook. 

Femeia descrie anxietatea ca fiind un „val monstruos”, explicând cum această afecţiune a pus-o în genunchi, cu lacrimile curgându-i pe obraz, ascunzându-se în camera ei şi considerând că nu este îndeajuns de bună pentru nimic. 

Kristen nu a plecat nici măcar în vacanţă cu soţul ei pentru că se temea că avionul s-ar putea prăbuşi. 

Ea speră că, prin faptul că a împărtăşit trăirile sale cu femeile din lumea întreagă, va reuşi să atragă atenţia asupra acestei situaţii în care se pot găsi femeile care au trecut printr-o naştere şi va încuraja alte mame să lupte cu afecţiunea lor mentală până când aceasta nu se înrăutăţeşte. 

Cu toate că este considerată mai puţin gravă decât depresia postpartum, anxietatea postmartum le poate aduce pe proaspetele mămici într-o stare de îngrijorare permanentă, temându-se că ar putea face ceva rău copilului sau chiar l-ar putea ucide pentru că ar putea lăsa cuptorul pornit sau cuţitele la întâmplare prin casă. 

În foarte multe dintre cazuri, mamele au insomnii, nu pot mânca, refuză să mai petreacă timp cu copiii lor, iar toate aceste lucruri conduc la probleme fizice şi emoţionale, incluzând aici atacuri de panică regulate. 

Citește și: