Raluca Pancu
994 vizualizări 5 apr 2017

Deputaţii din Comisia de agricultură vor dezbate, miercuri, al treilea proiect legislativ care vine să modifice Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, depus la finele anului 2015, care a primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului.

Concret, în forma adoptată de Senat, acesta prevede că sancţiunea contravenţională complementară este "reţinerea sau confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârşirea contravenţiei silvice, inclusiv a mijlocului de transport care a realizat transportul fraudulos de material lemnos şi/sau retragerea autorizaţiei/atestatului, după caz" (lucru prevăzut şi în cadrul OUG 51/2016) şi defineşte transportul fraudulos drept "transportul de material lemnos pentru care nu există documentaţia cerută de lege sau pentru care datele din documentaţia de însoţire diferă faţă de cele reale". O altă modificare prevede faptul că "agentul constatator care aplică sancţiunea dispune şi reţinerea/confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţiile silvice, inclusiv confiscarea mijlocului de transport prin care s-a realizat transportul fraudulos de material lemnos, în condiţiile legii".

De asemenea, pe ordinea de zi se va afla şi proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2017 privind prorogarea termenului prevăzut la art.IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2016, având un singur articol. 

În schimb, săptămâna trecută, Comisia de mediu a Camerei Deputaţilor a adoptat, în unanimitate, mai multe amendamente depuse la OUG 51/2016 prin care se înăspreşte regimul contravenţiilor silvice. "Ideea e că trebuie să înăsprim legislaţia pentru a putea curma acest fenomen care vizează însăşi siguranţa naţională a României", a declarat, pentru Gândul, preşedintele Comisiei de mediu a Camerei Deputaţilor, deputatul ALDE, Remus Borza, subliniind faptul că, "în 26 de ani de zile, cu o legislaţie blândă" putem constata cum zeci de mii de hectare de pădure seculară au fost puse la pământ, exploatate şi prelucrate în mod ilegal.

Concret, unul dintre amendamente prevede majorarea de zece ori a nivelului amenzilor pentru exploatarea şi comercializarea materialului lemnos obţinut în mod fraudulos.

"Am venit cu amendamente la art. 12 în sensul majorării contravenţiilor care merg până la 30.000 de lei pentru depozitarea în fondul forestier naţional a deşeurilor menajere, industriale, petroliere, chimice sau toxice, am crescut de zece ori nivelul amenzilor, de la 1.000 la 3.000, de la 10.000 la 30.000, deci asta înseamnă de zece ori. Era de la 1.000 la 3.000 de lei. Acum am zis: minim 10.000 până la 30.000 de lei. Am amendat şi art. 19 în sensul majorării tot de zece ori a amenzilor, mergând până la 100.000 de lei amendă pentru fapte sau operaţiuni de exploatare, transport atât auto, feroviar, fluvial şi maritim şi depozitare, prelucrare şi comercializare a materialului lemnos obţinut ilegal", a afirmat Borza.

Un alt amendament stabileşte că faptele de exploatare şi comercializare a masei lemnoase obţinute ilegal se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani.

"Peste o anumită limită a prejudiciului, peste 100.000 lei prejudiciul, apreciem că faptele descrise în art.19 să îmbrace elementele constitutive ale infracţiunii şi atunci evident o pedeapsă de la şase luni la trei ani şi cu confiscarea evidentă a mijloacelor de transport, a echipamentelor industriale de prelucrare a masei lemnoase, precum şi implicit confiscarea materialului lemnos care a făcut obiectul infracţiunii sau dacă nu se găseşte materialitatea lui, confiscarea contravalorii masei lemnoase obţinute ilegal", a mai spus Borza.

Secretarul de stat, Istrate Şteţco: Nu au fost modificate sancţiunile pentru care am intrat în infringement

În paralel, membrii Comisiei de agricultură au dezbătut şi votat amendamentele propuse la proiectul de lege nr. 162/2014, urmând să ia în discuţie pentru raport proiectul de lege privind abrobarea OUG 51/2016 peste două săptămâni. 

Secretarul de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor, Istrate Şteţco, fost comisar-şef al Gărzii Forestiere Cluj, a declarat, pentru Gândul, că "nu au fost modificate sancţiunile pentru care am intrat în infringement" şi că unul dintre articolele adoptate prevede chiar triplarea lor.

"Ministerul susţine proiectul 162 cu amendamentele depuse, au fost discutate cu toţi cei implicaţi, în proporţie de 98% am convenit asupra acestor amendamente şi se pot adopta", a declarat Istrate Şteţco în cadrul şedinţei din Comisia de agricultură.

Cristian Ghinea, deputat USR: Nu mi-e clar deznodământul. Vom ajunge în plen cu două acte legislative concurente

La menţiunea deputatului USR, Cristian Ghinea, în cadrul şedinţei, că atât Comisia de mediu cât şi cea de agricultură poartă dezbateri în paralel vizând acelaşi proiect de lege, răspunsul preşedintelui Comisiei de agricultură, Ioan Munteanu, a fost că membrii Comisiei de mediu "s-au apucat să facă o treabă care nu trebuia" şi că "ei pot să propună orice", în condiţiile în care dau doar aviz, iar Comisia pe care o conduce dezbate pe fond. 

"Dacă domnul Borza se trezeşte noaptea la Hidroelectrica şi propune bani mulţi, să propună. E treaba lui, e muncă neplătită, vă asigur", a spus preşedintele Comisiei de agricultură.

"Nu mi-e clar deznodământul. Vom ajunge în plen cu două acte legislative concurente. Cred că problema este la majoritatea parlamentară, cele două comisii nu se înţeleg între ele. Aţi văzut reacţia la întrebarea mea a preşedintelui Munteanu. Noi insistăm ca baza distribuţiei să fie OUG 51", a declarat, pentru Gândul, deputatul USR, Cristian Ghinea.

Totodată, Ghinea a criticat poziţia secretarului de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor, catalogând-o drept "duplicitară".

"Acum o lună, doamna ministru declara că vom lucra pe 51 (n.r - OUG 51/2016), iar acum văd ministerul, prin secretarul de stat prezent astăzi, susţinând acest proiect de lege. Mi se pare că nu se ţine de cuvânt doamna ministru şi îi bat obrazul public", a subliniat Ghinea. 

Întrebat dacă amendamentele depuse de USR, care au fost respinse de membrii Comisiei de agricultură, vor fi reluate în cadrul dezbaterii din cadrul aceleiaşi comisii pe marginea proiectului de lege privind aprobarea OUG 51/2016, Ghinea a răspuns afirmativ, adăugând faptul că "pe conţinut", proiectul de lege "nu e atât de rău", preluând o bună parte din prevederile OUG 51/2016, însă că USR îşi menţine opinia că "textul de bază trebuie să fie OUG 51/2016, aşa cum a fost la Comisia de mediu".

"Tocmai asta e şi absurditatea. O să discutăm aceleaşi amendamente şi la OUG 51/2016, dacă ni se va permite o discuţie pe fond. Mi-e frică că vor spune 'păi am discutat cealaltă lege, respingem pur şi simplu OUG 51', ceea ce nu ar fi deloc bine. E o chestiune pe care majoritatea trebue să o decidă, pentru că în Comisia de mediu tot PSD are majoritate. Sunt mai degrabă PSD-işti cu viziuni diferite. În mod evident, noi agreăm viziunea de la Comisia de mediu, care a acceptat amendamentele noastre privitor la pădurile semivirgine. Eu m-am bazat că OUG 51/2016 e actul de bază, dar astăzi sunt îngrijorat după modul în care s-a desfăşurat (n.r - discuţia) în Comisia de agricultură", a mai spus Ghinea, opinând că membrii Comisiei de agricultură nu pot da un raport pozitiv pe ambele proiecte.

Preşedintele Comisiei de agricultură, Ioan Munteanu: În plen vor trece amândouă

De cealaltă parte, preşedintele Comisiei de agricultură, Ioan Munteanu, îl contrazice pe Cristian Ghinea, susţinând că ambele proiecte care modifică şi completează Legea nr.171/2010 pot primi raport pozitiv şi că în plen vor trece amândouă.

"Potrivit procesului legislativ, la momentul în care va veni OUG 51 la dezbatere, sunt foarte multe articole care nu sunt modificate. Ele rămân intacte că nu se regăsesc în proiectul de astăzi, 162. Se elimină cele care au fost modificate din proiectul de astăzi, doar acelea care au fost modificate, iar restul rămân toate corecte care duc la modificarea tot lui 171.  Ambele proiecte, şi ordonanţa şi cea de azi, Plx 162 modifică 171, baza legii. Rămâne ce e bun în ordonanţă, rămâne în legea de bază. La asta m-am referit când am spus că nu va fi respins. În plen vor trece amândouă", a explicat, pentru Gândul, Ioan Munteanu.

Ce a modificat OUG 51/2016

Concret, actul normativ adoptat de Guvernul Cioloş, în 2016, prin modificările aduse la Legea nr.171/2010, a adus amenzi mai severe, fiind prevăzută sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transporta lemn ilegal, dar şi a administratorilor de pădure care nu respectă legea. Mai exact, a introdus peste 100 de noi sancţiuni, iar cuantumul amenzilor existente a fost cel puţin dublat.

Un prim exemplu,, în acest sens:  pentru tăierea, ruperea, distrugerea fără drept de arbori, dacă fapta nu era încadrată ca infracţiune silvică, ordonanţa a introdus plata unei amenzi cuprinsă între 1.000 şi 12.000 de lei şi confiscarea masei lemnoase. Până la momentul adoptării OUG 51, sancţiunea era cuprinsă între 500 şi 5000 de lei.

Un al doilea exemplu: în privinţa autorizării de exploatări forestiere în pădurile virgine, OUG 51/2016 a introdus o amendă cuprinsă între 20.000 şi 30.000 de lei, în condiţiile în care în vechea lege nu exista niciun fel de sancţiune.

Un al treilea exemplu: pentru transportul de masă lemnoasă fără provenienţă legală, amenda s-a majorat la o valoare cuprinsă între 3000 şi 10.000 de lei. Asta în contextul în care contravenţia era, până acum, cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei. Mai mult, pe lângă confiscarea materialului lemnos, ca măsură complementară s-a introdus şi confiscarea mijlocului de transport.

"Un alt element de noutate vizează societăţile comerciale care exploatează masă lemnoasă. Aici, am introdus un sistem de puncte de penalizare, asemănător cu cel aplicat în cazul conducătorilor auto (...) O altă noutate se referă la personalul silvic care autorizează exploatări de masă lemnoasă în plus faţă de ceea ce este prevăzut în amenajamentul silvic, adică peste ceea ce se numeşte în termeni tehnici “posibilitatea legală.” Pe lângă plata amenzii, aceştia vor fi obligaţi să achite o sumă egală cu produsul dintre volumul depăşit şi preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior (....) Am prevăzut, de asemenea, că mijloacele de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase care nu au provenienţă legală, vor fi confiscate", declara, pe 1 septembrie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor de atunci, Cristiana Paşca Palmer.

 

 

Citește și: