17 vizualizări 8 nov 2007

Din cauza unei băcăuance, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Viena s-a trezit în braţe cu un plod. Omul, în vârstă de 45 de ani, era venit cu afaceri prin Moldova şi însoţitorul lui român s-a gândit să-i ofere o trataţie demnă de un austriac, aşa că l-a dus la o ceainărie de la parterul unui bloc din Bacău. Impresionat de îmbulzeala de arome care i se strecura pe nări până-n plămâni, a vrut să o cunoască pe patroană. Ospitalieră, Iuliana Barbu l-a ameţit cu poveşti despre ceaiuri, plante şi boli încât vienezul începuse să creadă că toată medicina şade într-un pumn de fân. La plecare, austriacul s-a trezit că Iuliana Barbu îi pune-n braţe o perniţă umplută cu plante aromatice: „E cadou. Aveţi grijă să nu staţi prea mult cu capul pe ea, că această pernă are efect afrodisiac”.

S-a râs în hohote, omul a ieşit din ceainărie şi nu l-a mai văzut niciodată de atunci. Dar după un an, Iuliana Barbu primeşte misivă de la Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Viena: „Stimată doamnă, nu mai calc în viaţa mea în ceainăria dumneavoastră, că e periculos. Anul trecut mi-aţi dat perna şi-acum soţia mi-a născut un copil. Până să vă trec pragul credeam că voi mai ţine un bebeluş în braţe doar în calitate de bunic, de la celălalt fiu al meu care are 25 de ani, nu ca tată. Perna-i de vină”.

Inginer agronom la origini, acum şase ani Iuliana Barbu nu şi-a mai răbdat salariul de bugetară şi-a început să îndese în săculeţi plante culese de prin fâneţe şi din pădurile din jurul Bacăului. În joaca ei serioasă, Iuliana Barbu a combinat plantele în fel şi chip, după proprietăţile vindecătoare, miresme şi compatibilităţi, apoi a brevetat perniţa antistres şi contra insomniilor, perniţa afrodisiacă, cea antigripală, antireumatism şi antialergică. Când au aflat de noul medicament, tot felul de stresaţi au început s-o ţârâie la telefon, cerând reţeta optimă pentru cazul lor. Alţii îşi pun singuri diagnosticul şi necesarul de ierburi ca să redevină normali: „M-a sunat odată cineva tocmai de la Timişoara, care mi-a zis: «Doamnă, vreau să-mi îndesaţi într-o pernă uriaşă un sac întreg de amestec antistres».

Degeaba am încercat să-l conving că moftul lui o să-l usture rău la buzunar, că şi o pernă mai micuţă îl va face ca nou, că el... nu şi nu: «Să ştiţi că de-aia vă şi sun, că mi-am cumpărat o pernă mică antistres şi după ani de insomnii am început să mai închid şi eu un ochi. Acum vreau să încerc o pernă lungă cât tot patul meu, să dorm buştean. Şi vreau să-mi croiţi faţa de pernă cu culori proaspete şi vesele. Verde şi galben prefer».” Cu poşta rapidă i-a trimis perna până-n uşa casei lui din Timişoara şi l-a taxat usturător: „Două milioane jumătate”.

Saltele din plante medicinale pentru prunci

Bebeluşii sunt cei mai răsfăţaţi de produsele inventatoarei din Bacău, care le confecţionează la comandă saltele pentru pătuţ umplute numai cu plante medicinale ca să fie protejaţi de răceli sau alergii şi să crească zâmbitori. Tot pentru puradei, a ticluit şi săcuţuleţi din pânză umplut cu fân, care, dacă-i înmoi în cădiţa de baie, fac ca pielea copilului să miroasă a pajişti cu flori. Părinţii copiilor ar vrea şi ei saltele care când te-aşezi pe ele te îmbată cu parfum, însă Iuliana Barbu preferă ca, în loc să îndese în câteva saltele tone de valeriană, roiniţă, lavandă, busuioc, rostopască şi muşeţel, să facă mii de perniţe în fiecare an.

Totuşi, în ce o priveşte, băcăuanca recunoaşte că nu s-a putut abţine şi a făcut risipă de ierburi rare: „Seara, când mă aşez pe saltea să mă culc, mereu mă întorc în timp. Mirosul de fân, flori şi ierburi face să-mi răsară în minte imagini cu coclaurile pe care le băteam când eram mică. Visele îmi sunt parfum şi dimineaţa mă trezesc pe o pajişte, înconjurată de gâze şi flori”.

Patriarhul Teoctist, îmbălsămat cu uleiuri eterice de la Bacău  

Afacerea naivă a îndrăgostitei de energiile subtile acumulate în plante a ajuns şi pe Dealul Patriarhiei, unde anul trecut s-a hotărât ca Iuliana Barbu să devină furnizorul de ierburi aromate (salvie, vâsc, melisă, pocivnic etc.)  pentru fabricarea Sfântului Mir, cu care în acest an a fost îmbălsămat şi trupul neînsufleţit al Patriarhului Teoctist.

Deşi în România sunt 60 de producători de plante medicinale, firma băcăuancei a fost selectată pe motiv că cele opt culegătoare ale sale sunt femei credincioase de ţară. Sfânta misiune le-a marcat profund pe bietele ţărănci. Era în noiembrie, frig, şi femeile băteau neostoite pădurile ca să strângă rădăcinuţele de pocivnic subţiri cât firul de păr: „Aveam de livrat Patriarhiei numai două kilograme de pocivnic. Tot culegeam, dar, în loc să facem cantitatea, din cauză că le uscam pe sobă, greutatea scădea şi eram disperaţi că termenul-limită de predare a pocivnicului se apropia. Când am făcut cele două kile, soţul Mariei - una dintre culegătoare, ca să dea o mână de ajutor, a pus rădăcinile de pe sobă într-un lighean în care ei îşi spălau copiii.

Când a văzut pocivnicul pentru Sfântul Mir în ligheanul de spălat, l-a azvârlit cât colo, zicând că-i pângărit, şi-a mai bătut încă o dată munţii, o săptămână încheiată, să adune rădăcină curată”.

Miresmele plantelor culese de Iuliana Barbu sunt folosite la sfinţirea de biserici şi pe fruntea pruncilor botezaţi Pentru că un business matur înseamnă diversitate, Iuliana Barbu colaborează şi cu un yoghin, care i-a inventat reţete personalizate de săculeţi cu ierburi aromate asociate cu semnele zodiacale.   Citește și: