Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1953 vizualizări 12 apr 2018

Se înmulţesc informaţiile care probează că în Siria, în Duma Ghutei, pe 7 aprilie, a avut loc un atac chimic. Dar e încă greu de dovedit că atacul aparţine sirienilor lui Bashar al-Assad, încurajaţi de ruşii lui Putin.

Şi oficialii de la Damasc, şi oficialii de la Kremlin continuă să nege vehement că acţiunea abominabilă le-ar aparţine. Însă, cu toate că au zona sub control, nu aduc nici o dovadă în sprijinul afirmaţiilor. Singurul argument în favoarea acestora ar fi că, dacă sunt vinovaţi, au întreprins un demers nu doar inutil, ci sinucigaş. N-ar fi avut deloc nevoie să gazeze populaţia (între care mulţi copii), ca să îndepărteze ultimul cuib de jihadişti anti-regim. Pe de altă parte, de şapte ani în Siria, toate părţile în conflict s-au dedat la atrocităţi de nedescris, astfel încât ce-ar mai fi contat una în plus.

Pentru că accesul unor experţi independenţi e dificil oricum, iar controversele din ultima întrunire a Consiliului de Securitate l-a îngreunat şi mai mult, adevărul despre atacul chimic de la Duma nu va ieşi curând la iveală (preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că deţine dovezile vinovăţiei armatei lui al-Assad, dar întârzie să le facă publice). În urmă cu câteva ore, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, împachetase diplomatic o solicitare: “Apelăm la regimul sirian şi la susţinătorii săi să permită accesul deplin şi fără obstacole pentru asistenţă medicală şi monitorizare internaţională”.

Dacă atacul chimic s-a produs din aer, cum relatează martorii şi cum relevă urmele de pe acoperişuri, poate fi pus pe seama regimului de la Damasc – aşa-numiţi rebeli au de toate în afara aparatelor de zbor.  

Prşedintele Donald J. Trump s-a trezit astăzi cu noaptea-n cap (se poate obiecta că şi ieri la prânz era tot cu noaptea-n cap) şi a dat-o la întors: “N-am spus niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei. S-ar putea să fie foarte curând sau deloc foarte curând!”. (Ruşii au fost de-a dreptul finuţi când au numit ieşirile compulsive ale preşedintelui Statelor Unite “diplomaţia Twitterului”).

Tweeturile preşedintelui american  sunt izvor nesecat şi inspiraţie pentru conspiraţionişti. Unii leagă strans recentele declaraţiile ale lui Donald Trump despre retragerea din Siria, cu dezamăgirea israelienilor şi cu atacul chimic, apărut tocmai la timp ca să întoarcă decizia. Alţii sunt convinşi că tragedia de la  Duma e înscenarea jihadiştilor sponsorizaţi de Arabia Saudită (ultimul cuib “rebel” care mai rămăsese prin Ghuta). În sfârşit, nu puţini consideră că ar fi vorba despre blestemul lui John McCain, supranumit “Îngerul Morţii”, care - pe unde trece,  adunând profituri complexului militar-industrial -  se întâmplă câte o nenorocire (doar că bietul McCain n-a mai fost în Siria din februarie anul trecut).

Lăsând poveştile la o parte, ce nu se întreabă niciodată preşedintele celei mai mari puteri din lume, după ce tweetuie copios, e “ce urmează după”.

Citește și: