Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2150 vizualizări 1 ian 2018

Pe 21 septembrie, în fiecare an din ultimii 36, clopotul de la sediul ONU sună Ziua Internaţională a Păcii.  

Ziua Mondială a Păcii, sărbătorită pe 1 ianuarie, a fost consacrată de Papa Paul al VI-lea (pontiful Conciliului Vatican II) în 1967 şi anunţă, prin mesajul Papei, tema majoră a politicii externe a Vaticanului, subsumată aşa-numitei diplomaţii a păcii. Tema anului 2018: ”Migranţi şi refugiaţi: bărbaţi şi femei în căutarea păcii”.

Francisc a ţinut să ilustreze Ziua Mondială a Păcii cu o imagine-memento, greu de privit, care face mai mult decât o sută de omilii. E vorba de fotografia lui Joseph Roger O'Donnell, fotoreporter al Marinei americane în cel de-Al Doilea Război Mondial: “după bombardamentul atomic din Nagasaki, un copil îşi aşteaptă rândul la crematoriul unde urmează să-şi depună fratele mort pe care îl ţine legat de spate ”.

Cu îndârjire, Suveranul Pontif readuce în atenţia liderilor acestei lumi surde şi cinice problema migranţilor şi a refugiaţilor:

” Cei care alimentează frica faţă de migranţi, eventual în scopuri politice, în loc să construiască pacea, seamănă violenţă, discriminare  rasială şi xenofobie (...). Privindu-i cu atenţie pe  migranţi şi pe refugiaţi, vor şti să descopere că ei nu vin cu mâinile goale - aduc o încărcătură de curaj, abilităţi, energii şi aspiraţii, în afara comorilor din culturile lor native, iar în felul acesta îmbogăţesc viaţa naţiunilor care le primesc. Vor şti să observe şi creativitatea, tenacitatea şi spiritul de jertfă al nenumăratelor persoane, familii şi comunităţi, care în toate părţile lumii deschid poarta şi inima migranţilor şi refugiaţilor, chiar şi acolo unde resursele nu sunt îmbelşugate (...). A oferi celor care cer azil, refugiaţilor, migranţilor şi victimelor traficului de persoane o posibilitate de a găsi pacea pe care o caută presupune  o strategie care să combine patru acţiuni:  primire, protejare, promovare şi integrare. <A primi> aminteşte   exigenţa de a lărgi posibilităţile de intrare legală, de a nu respinge refugiaţii şi migranţii spre locuri unde îi aşteaptă persecuţii şi violenţe şi de a pune în acord preocuparea pentru siguranţa naţională cu ocrotirea drepturilor umane fundamentale. Scriptura ne atrage atenţia: <Primirea de oaspeţi să n-o uitaţi,  căci datorită ei unii i-au găzduit, fără să-şi dea seama, pe îngeri> (Epistola către Evrei 13, 2). <A proteja> aminteşte datoria de a recunoaşte şi a ocroti demnitatea inviolabilă a celor care fug de un pericol real în căutare de adăpost şi siguranţă, împiedicând exploatarea lor (...). Dumnezeu nu discriminează: <Domnul are grijă de cei străini, sprijină pe văduvă şi pe orfan> (Psalmi 145,9). <A promova> se referă la susţinerea dezvoltării umane integrale a migranţilor şi refugiaţilor. Între multele instrumente care pot ajuta în această misiune, vreau să subliniez importanţa de a asigura copiilor şi tinerilor accesul la toate nivelurile de instruire. Astfel, ei nu doar că vor putea cultiva şi fructifica propriile capacităţi, dar vor capabili şi mai mult să vină în întâmpinarea celorlalţi, cultivând un spirit de dialog şi nu de închidere sau de ciocnire. Scriptura ne învaţă că Dumnezeu <îl iubeşte pe străin, dându-i hrană şi îmbrăcăminte>. De aceea îndeamnă: <Să-i iubiţi pe străini căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului> (Deuteronom 10, 18-19). <A integra>, în sfârşit, înseamnă a permite refugiaţilor şi migranţilor să participe pe deplin la viaţa societăţii care-i primeşte, într-o dinamică de îmbogăţire reciprocă şi de colaborare rodnică în promovarea dezvoltării umane integrale a comunităţilor locale. Cum scrie sfântul Paul: <Aşadar, voi nu mai sunteţi străini şi nici oaspeţi, ci sunteţi concetăţeni ai sfinţilor şi casnici ai lui Dumnezeu> (Epistola către efeseni 2,19)”.

... Adevăruri pe care puternicii lumii n-au nici un interes să le asculte.  

Citește și: