Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4493 vizualizări 16 mai 2018

Ambasadorul palestinian în România, Fuad Kukaly, a părăsit Capitala, chemat la Ramallah pentru consultări. Ieri, înainte de plecare, a acordat un interviu lui Alex Olaru de la RFI, unde, ajutat de o bogată experienţă politică, face – în cuvinte puţine – o necruţătoare caracterizare a diplomaţiei româneşti:

”Un lucru e cert: România nu are o politică externă clară. Poate că domnul Dragnea vede lucrurile din alt unghi. Din perspectiva mea, problema mutării ambasadei României  la Ierusalim a devenit instrument în lupta politică internă dintre guvern şi preşedinte. Altfel, am văzut poziţia preşedintelui Iohannis, pe care o salutăm. Vedem cum guvernul face eforturi în altă direcţie. Şi, repet, cum ministerul de Externe ne tot dă asigurări că nu s-a schimbat nimic în abordarea României”.

Întrebat dacă există în Guvernul de la Bucureşti ”poli de lobby care trag spre mutarea ambasadei la Ierusalim”, diplomatul de la Ramallah a răspuns: ”Da. Cred acest lucru. Să nu uităm nici că Liviu Dragnea are consilieri israelieni. Şi premierul Dăncilă are un consilier israelian. Cred că văd conflictul din Orientul Mijlociu cu ochii acestor consilieri”.

Întrebat despre cele trei categorii indicate de însuşi preşedintele Camerei – cei ce cred că ştiu, cei ce ştiu tot şi cei care nu înţeleg ce se petrece în Orientul Mijlociu - Fuad Kukaly l-a aşezat pe Liviu Dragnea în prima şi a treia categorie: ”Cred că nu ştie cu adevărat ce se întâmplă şi ascultă de consilierii săi israelieni”.

Răspunzând la o altă întrebare, avertizase cele trei ţări care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene privitoare la relocarea de către statele membre a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim: ”Cehia, Ungaria sau România să nu uite că au obligaţii internaţionale, chiar dacă sunt supuse unui puternic lobby israelian”.

Astăzi, la Ierusalim, s-au petrecut două episoade sfidătoare. În primul, ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, care prin temperament şi (lipsa de) viziune poate fi numit mai curând ministru al Războiului, le-a tweetuit trupelor israeliene sloganuri politice. Primul, referitor la îngrijorările exprimate din tot mai multe colţuri ale planetei: ”Nu ascultaţi corul ipocriţilor din lume!”. Al doilea, referitor la ”canibalii” din Hamas, presupuşi a-i împinge pe conaţionalii lor să forţeze graniţa: ”Nu putem decât să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă teroriştii ar rupe una dintre frontierele comunităţii. Este de datoria noastră să-i împiedicăm să ajungă pe teritoriul Israelului ca să ne rănească”.

Celălalt episod s-a consumat pe Instagram şi l-a avut ca protagnonist pe fiul prim ministrului,Yair Netanyahu, care a postat o imagine profund ofesatoare cu textul ”Fuck Turkey”, scuzată de cei din jur pe motiv că Yair e o persoană privată iar contul său aşijderea.

Israelul şi Turcia nu doar că şi-au rechemat diplomaţi după masacrul de luni din Fâşia Gaza, dar premierul şi preşedintele s-au gratulat cum n-au făcut-o de la incidentul cu Mavi Marmara, din urmă cu opt ani. Erdoğan a declarat că Israelul e un ”stat terorist” şi că luni s-a petrecut un ”genocid”, iar Netanyahu nu i-a rămas dator: ”Erdoğan e printre marii suporteri ai Hamas şi fără îndoială că înţelege perfect terorismul şi masacrele. Îi sugerez să nu ne dea lecţii de morală”. Un sâmbure de adevăr există în spusele fiecăruia.

Citește și: