Vartan Arachelian
Vartan Arachelian
3412 vizualizări 5 aug 2018

Se vede bine că singurătatea Cotrocenilor asigură chiriaşului un spaţiu favorabil retoricii agrementată de gesturi dramatice. Filipica preşedintelui Iohannis, era destinată recăpătării proprietăţii partidului în care întâmplător se nimerise după un detur pe la ”umaniştii“ domnului Dan Voiculescu. Un detur fericit, ce mai! Dar asta e altă poveste, o poveste care şi-a început naraţiunea odată cu anunţarea intenţiei sale de a-şi prelungi şederea la Preşedinţie cu încă un mandat. Numai că, norocul, din câte ştim, nu face cuib de două ori barzei chioare. Dar cine ştie, încercarea moarte n-are!

Să revenim la chestiune. Dacă pe doamna Olguţa o cunoaştem ca expertă în amăgirea pensionarilor, o întâlnim acum ca grămătic. Ea ne cere să nu uităm că domnul Iohannis a făcut un dezacord în discursul său, ceea ce anulează, în logica ei, acuzaţiile formulate împotriva PSD. O fi citatul exact? Nu ştim, dar cum observatoarea e una şi aceeaşi persoană cu ministrul care furnizează pensionarilor, seară de seară, socoteli gogonate privind creşteri în cascadă a valorii punctului de pensie, ne îndoim că aşa a fost. Oricum: somn uşor, seniori ai Ţării, doamna Olguţa vă veghează visele!

Ieşirea doamnei Carmen în decor e altă surpriză. Nimic despre capetele care aveau să cadă la Poliţia Română, din cauza hăituirii miliţieneşti a unui român revoltat de prestaţia PSD, surpriza e pudibonderia domniei sale. Prin invitaţia făcută Preşedintelui să folosească în public ”odiosul“ cuvânt care a îngenunchiat ministerul pe care-l păstoreşte. Domnul Iohannis n-a dat curs invitaţiei. Ne aşteptăm ca ruşinoasa ministreasă, mai ceva decât o dăscăliţă rurală, să-i convoace părinţii din Germania ca să le comunice ce năzbătii face odrasla lor mutată la Bucureşti.

Nu ştim dacă înainte de a o fi cunoscut pe Carmen al lui, domnul preşedinte a frecventat găşti de cartier; poate că - biciclist pasionat încă din adolescenţă - viaţa l-a făcut un solitar, l-a ţinut mai departe de limbajul metaforic al străzii. În ce ne priveşte ”a da la muie“, cuvânt care a devenit interzis, nu doar în reproşul doamnei Dan, dar şi la unele televiziuni, e unul benign, mă rog, dacă benignă poate fi ceea ce numeşte el, adică a da cu pumnul într-o cotonogeală de cartier. Cum în cartierul nostru multietnic, sportul prima, cuvântul l-am scandat deseori încurajând boxerul favorit să-i dea la muie adversarului care se încăpăţăna să nu cadă la podea. Deci cuvântul era unul de circulaţie nevinovată.

Dacă doamna Dan ştie un alt sens şi se ruşinează de el, nu e vina cuvântului, ci a vremurilor; ele l-au pervertit. Şi nici aşa, nici libertatea sexuală proclamată acum exact jumătate de secol, nu e de vină, practicarea felaţiei fiind, vorba aceea, antică şi de demult. Indignarea folosirii ei pe o plăcuţă de înmatriculare împotriva PSD e pricina tevaturii. Sigur că nu place. Dar nu cuvântul e de vină. Cu atât mai mult cu cât PSD nu poate fi confundat cu o femeie de consum. În ce ne priveşte, nu ne-am indignat. Nici doamna Carmen Dan nu trebuia să-şi mascheze indignarea în poză de mironosiţă. Mai ales că avea un precedent în minister. E vorba de felul impasibil în care domnul Vasile Blaga, liberalul de azi, i-a tratat pe poliţiştii care, revoltaţi, au aruncat cu chipiile din dotare în curtea Cotrocenilor, scandând vehement: ”Ieşi afară, javră ordinară!“

 

Citește și: