Vartan Arachelian
Vartan Arachelian
8010 vizualizări 9 iul 2018

Până azi dimineaţă, uitasem că la Cotroceni există şi instituţia purtătorului de cuvânt. Probabil că doamna cu pricina se plictisise aşteptând să-şi intre în rol. Şi a venit ziua când a terminat dl Iohannis de citit stufosul document al CCR privind destituirea şefei DNA. Concomitent, poate, cu răbdarea Cotrocenilor de a afla că în interesul naţional, dna Kovesi se oferă jertfă pe altarul statului de drept. Dacă am fi fost mai atenţi, am fi observat şi ieşirea din tăcere şefei DNA, ca şi când nimic nu se întâmplase cu postul ei. Inamicul public al PSD-ALDE ne-a zis că nimeni nu i-a cerut să-şi predea gestiunea funcţiei. Ceea ce i-a băgat în draci pe duşmanii preşedintelui şi, prin asociere, şi ai ei. Aceştia au sunat mobilizarea pentru punerea pe făraş a Preşedintelui, deşi nu e nici o pricină de trădare naţională, Că nu respectă Constituţia. Sau Curtea Constituţională. La numărătoare, s-a văzut că Tăriceanu o dăduse cotită. Da, e de acord, dar altădată. Mai întâi vacanţa. Altfel spus, luptăm până la unu şi apoi mergem la masă. Dându-şi seama că nu-i nici o şansă de concediu forţat, dl Iohannis a dat curs cererii CCR, şi-a scos purtătoarea de cuvânt din adormire şi a destituit-o pe dna Kovesi.

Dacă dl Iohannis are cugetul împăcat privind respectarea Legii, nu ştim încă preţul politic pe care-l va plăti pentru felul orgolios în care a soluţionat dilema.

Modestă sau în lipsă de vreo ofertă prezidenţială convenabilă, doamna Codruţa Laura Kovesi a declarat că va rămâne simplu procuror. Miercuri, CSM va lua în discuţie dorinţa ei. Greu de crezut că inamicul numărul unu al corupţiilor autohtoni, preţuit de toate forurile internaţionale, între care ambasadele prietene, Bruxelles-ul sau ONU, scoasă abuziv din post, va fi lăsată de izbelişte într-o funcţie de stagiar. Exclus! Probabil, în seara asta, în pieţele publice din marile oraşe ale ţării, în alternanţă cu “PSD/Ciuma roşie e!”, se va scanda şi numele destituitei. Ca viitor preşedinte? Ar fi cam devreme. Sau o alternativă la dl Iohannis? Nu e nevoie de mai mult decât de un partid care să preia ideea. El chiar s-a şi anunţat cu jumătate de gură. USR, la puţină vreme după anunţul făcut la Cotroceni, a declarat că vrea să aibă un candidat propriu la viitoarele prezidenţiale. Ştire rea pentru dl Iohannis, ca şi pentru perspectiva unirii Opoziţiei. La alde Tăriceanu, Firea, chiar Iohannis, după gafa de azi şi placiditatea repetată de care a dat dovadă în diferite alte momente politice fierbinţi, nu vedem un alt candidat mai redutabil decât doamna Kovesi. Ştie tot despre toţi şi ceva în plus: c-o vrea lumea cinstită şi conştientă, lume care s-a săturat de parlamentarii necinstiţi, care ştirbesc legile în folos propriu. Dar şi aliaţii noştrii care s-au convins cine luptă în România pentru un stat de drept. 

 

Citește și: