Vartan Arachelian
Vartan Arachelian
600 vizualizări 4 aug 2018

Oricum, mai bine mai târziu, decât niciodată! Cum neamţul nostru zice bine, chiar dacă intră mai întotdeauna în criză de timp, discursul ţinut la reuniunea Consiliului Naţional PNL a fost un bun prilej ca să aflăm de la cea mai autorizată voce a statului român, că beneficiem de o guvernanţă ireală. Şi, fapt neştiut, că dna Dăncilă e aeriană, iar în locul ”guvernului meu“, guvernul pe care l-a investit domnia sa duce ţara de râpă.

Aflat în campanie electorală pentru un al doilea mandat, dl Iohannis a avut şi câteva dialoguri cu sala. Adică el i-a întrebat, iar ei, ca un cor antic, au zis da! Cu bis! Din păcate, în timp ce oratorul se gândea la prelungirea şederii la Cotroceni, coriştii erau cu gândul în altă parte, la bătaia halviţei, cele câteva locuri eligibile, la lăsata secului, bine remunerate, pentru Parlamentul european. Aşa înghesuială nu s-a pomenit până acum. (Dovadă că mult hulitul DNA şi-a făcut bine treaba, închizând multe robinete de la care se adăpau, loco, politicienii noştri.) Suferinţa e însă la cei din opoziţie. La ceilalţi, nici o nelinişte. Dimpotrivă, doar exaltări materialiste. Cum în comunism, materialismul a învins tocmai când materia a dispărut, acum e vremea revanşei! E o exaltare nesimţită de a da cu azvârlita cu banii strânşi cu chiu cu vai la buget, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel local; unde dna Firea bate record după record cu năimirea electoratului. Dă cu ghiotura bani la cine vrea şi chiar nu vrea, numai să voteze pe ea şi partidul domniei sale. Ultima găselniţă sunt vacanţe d’a moaca în Grecia sau loco.

Într-adevăr, ţara se află în mâna unor dregători iresponsabili, dar deloc haotici, adică au ştiinţă de ceea ce fac. Guvernarea lor goleşte ţara de populaţia activă, aceea care nu se lasă mituită, nu trăieşte de azi pe mâine, ci care gândeşte pe termen mediu şi lung. Distopia pusă la cale de către PSD-ALDE este astfel destinată unui electorat uşor de hipnotizat, seară de seară, de pasele unor politicieni şi scamatori de presă.

Există vreo ieşire? Opoziţia? Societatea civilă? Ele au fost evocate de dl Iohannis ca posibile aliate. E greu de crezut că şansele surâd acestora. Coaliţia PSD-ALDE, chiar în iresponsabila ei dărnicie, şi-a ales bine ţintele mituirilor salariale: bugetarii administraţiei centrale şi locale, milioane de pensionari, care, aduşi în transă de mărirea punctului de pensie, n-au organ să vadă cum creşte exponenţial preţul coşului de târguieli plus comodităţile. O altă ţintă al mituirolor sunt primarii şi consilierii locali. Alegerea dintr-un singur tur va continua să fie un blestem de netrecut pentru actuala opoziţie. Fără a realiza o masă critică favorabilă la alegerile locale, rocada la putere, peste doi ani, se arată a fi imposibilă.

Mulţi îşi spun speranţele în presiunea diasporei. (În aşa hal de exaltare trăiesc unii această speranţă, încât a fost găsită şi o vinovată în cazul unui eşec: dna Pippidi. În stilul ei inconfundabil, domnia sa a făcut un pars pro tot, privind compoziţia diasporei. Vai şi amar!) Cred că aşteptările sunt exagerate. Mitingul programat pe 10 august va fi impresionant, probabil, dar greu să urnească de la putere o coaliţiei insensibilă la dorinţa străzii. Cu atât mai mult cu cât scopul ei evident e demolarea statului de drept. Ceea ce contează prea puţin pentru masa electorală a PSD. Poate partidul-balama, ALDE, în eventualitatea refuzului dlui Dragnea de a-l sprijini pe dl Tăriceanu la prezidenţiale, să producă deranj sinistrului proiectul. De nu va fi aşa, tare mă tem că vom constata din nou că libertatea sub toate formele ei şi statul de drept nu se află printre priorităţile majorităţii cetăţenilor care merg la vot. Caz în care opoziţia se va lamenta că trăieşte într-o ţară care n-o merită!

 

Citește și: