Vartan Arachelian
Vartan Arachelian
3772 vizualizări 7 aug 2018

Atunci, cum ne explicăm plecarea în vacaţă a doamnei Dăncilă? Simplu, e în concediu medical, după cum ne-a lăsat să înţelegem şeful ei. Boala, ca să fie vindecată, trebuie să poarte un nume. Dragnea, doctorul Dragnea, a şi botezat-o: sindromul Iohannis. Se zice că, odată cu reproşul că nu i-a cerut voie să iasă afară din Palatul Victoria, Preşedintele i-a spus că, mai întâi, să citească misiva trimisă de la Washington de cei doi senatori americani. Nefiind în română, doamna l-a convocat pe ministrul de resort. Inutil! Domn’ profesor Tudorel i-a spus că nu e cazul. Un prim-ministru nu stă de vorbă, nici prin scris, cu demnitari de rang inferior. Cu alte cuvinte, doar dacă Donald Trump i-ar scrie că e disponibil să-i ajute compunerea. Altfel, nu şi nu!  Persoană umblată pe la Bruxelles, dar şi prin Balcani, doamna Veorica a înţeles că e în imposibilitate de a fi politicoasă, drept care şi-a mutat garderoba în container şi dusă a fost!

Cum niciodată un gol creat nu rămâne viran, imediat l-au umplut, dând buzna, trolii guvernamentali. Scrisoarea senatorului republican John McCain, preşedintele Comisiei pentru forţele armate, fost candidat la Preşedinţie şi a democratului Christopher Murphy, membru al Comisiei senatoriale pentru relaţii externe a fost luată în zeflemea de către asistenţii ei! Mai ales că era şi cam deplasată, pomenind un nume destinat uitării, cum prezisese un guru guvernamental: „Rolul conducător al doamnei Kovesi la Direcţia Anticorupţie a fost apreciat în întreaga lume ca o dovadă a angajamentului puternic al României de a combate corupţia. Concedierea ei, precum şi reformele judiciare recente şi propunerile legislative de dezincriminare a unor infracţiuni de corupţie ridică probleme îngrijorătoare privind voinţa guvernului…“ O asemenea ofensă putea parveni doar de la ”statul paralel“.

Noroc că unul dintre asistenţii doamnei Dăncilă şi-a amintit că McCain a fost unul dintre adversarii lui Trump. Adică al domnului acela care era tolănit pe scaun, nefiind doar preşedintele SUA, dar şi patronul locantei, pe când Liviu Dragnea, în picioare, luase poziţia de ghiocel. Deci, nu e cazul să ne amestecăm în certurile lor interne, mai degrabă le ignorăm.

Aflăm în ultimul moment - breaking news - că doamna prim-ministru, revigorată şi de atestatul de bună purtare în vizitele din străinătate, transmisă de ministrului ei de Externe, o minune a Revoluţiei, supravieţuitor al diplomaţiei comuniste, a luat la citit corespondenţa. Da, aţi ghicit, printre ele şi misiva senatorilor americani. Ghinion! vorba duşamanului ei personal. Tot încercând să desluşească scrisoarea, masca de pudră albă devenea râuri, râuri de tuş negru. ”Iar Codruţa aia?! Parcă citisem că-ntr-o săptămână nimeni n-o să-şi amintească de ea!” Excedată, cu ochii în lacrimi, dădu de-azvârlita traducerea dactilografiată pe carul cu litere mari moştenit de la Dăscălescu. Ceru să vină asistenta. Dădură buzna o liotă de consilieri. Luându-i din mână scrisoarea se uitară, uluiţi unul la altul: cum de dracu-şi vârâse coada în corespondenţa Doamnei? Cineva mai cu prezenţă de spirit citi, spre liniştea pacientei, sfârşitul scrisorii: „Apreciem angajamentul dumneavoastră personal de a îndeplini aceste aspiraţii…“

…Cu machiajul refăcut, Doamna Veorica îşi recăpătă stăpânirea de sine. Şi masca aferentă omului ocupat, de strajă la binele ţării. Regretă că nu e la office ca să mulţumească imediat încrederii acordate. Să vadă şi asupritorului ei de la Cotroceni, ce doamnă poate fi, când cineva se poartă frumos cu ea, ca americanii ăştia!

 

Citește și: