Vartan Arachelian
Vartan Arachelian
3565 vizualizări 2 nov 2018

Acoperită de hărmălaia toxică indusă de vuvuzelele mediatice pe marginea reclădirii arhitecturii ”statului de drept“, nu e greu să observăm o nouă ciocnire. De altă magnitudine. (Se mişcă Ţara, nu doar din cauza cutremurului, dar şi din motive pozitive.)

Între administraţiile Bucureştiului şi Clujului se desfăşoară o confruntare. Nu de campionat, ci de cheltuire a banului public. Păcat doar că arbitrul nu poate folosi fluierul decât din patru în patru ani. Şi nici măcar atunci, definitiv. În acest caz, se confruntă două filozofii de guvernanţă locală. Stânga şi dreapta. Cu consecinţe care exced ciclurile electorale.

Dacă până acum, exista o cooperare internă a judeţelor pentru a realiza în comun potul, taxa de intrare în parteneriat cu UE, acum, a apărut  o alta care, din păcate, taie o crevasă între Vest şi restul ţării; între marile oraşe din Vest şi oraşele baronizate ale sud-estului. Ardelenii (plus bănăţeni). Clujul, Oradea, Aradul şi Timişoara s-au întovărăşit în vederea accesării mai rapide a fondurilor europene. O alianţă care nu doar sfidează centrul, dar şi ocoleşte guvernul impotent în căpătarea banilor ce ne revin de la UE. O fi bine, o fi rău? Sau trăim realitatea descentralizării administrative - faza pe provincii -  de care vorbim… discuţii de zeci de ani?!

În sfârşit. până una-alta, există în Liga marilor oraşe româneşti e o întrecere care se cere urmărită cu maximă atenţie. Ea scoate la suprafaţă o tendinţă aşteptată de mult timp. Nevoia unei mase critice la nivelul administraţiilor locale privind responsabilitatea cheltuirii banului public. Nu doar lupta anticorupţie, a cărei retorică ne-a asurzit, în care vinovaţii erau - normal - mânuitorii banului public, ci destinaţia prioritară a bugetului local. Că nu tot ce e legal, e şi sănătos! Deseori, legalitatea e stearpă şi cheltuitoare. Avem de-a face cu filozofia a două primării: Bucureştiul şi Clujul. Respectiv a primarilor Gabrieia Firea şi Emil Boc.

Cu cel mai mare buget, nu doar la nivelul oraşelor ţării, dar şi în istoria ei, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, sub comanda dnei Firea, se remarcă printr-o serie de donaţii caritabile care, deşi legale - din moment ce nu sunt invalidate de către Consiliul General - sunt dedicate, probabil, potenţialilor alegători de stânga. Faptul n-ar trebui să ne surprindă. Bucureştenii - câţi au fost la vot - au încredinţat pentru prima dată, capitala plus sectoarele sale, stângii pesediste. Potrivit practicii democratice, stânga ar trebui să dedice bugetul, cu prioritate, nevoilor celor defavorizaţi. Sejurul gratuit al pensionarilor în străinătate sau premierea cuplurilor longevive nu sunt cadouri suficiente. Nici cosmetizarea fantezistă a oraşului în zilele cu roşu din calendar.

Oraşul, până în centru, nu e doar murdar, e chiar jegos! S-o fi convins şi primarul general în vizita sa pe bulevardul Magheru, în ajunul călătoriei în Japonia. Vitrinele magazinelor abandonate par nişte găvane dintr-o poveste horror. Centrul s-o fi mutat în altă parte şi dna Firea nu ştia. Singurul vestigiu de care s-a împiedicat a fost un sex-shop. Pretext pentru defularea pudibonderiei.

Cutremurului devastator, care tot bate la uşă şi doar un noroc dumnezeiesc îl întârzie, dna Firea îi opune o ”companie de consolidare“ încredinţată unor mâini clientelare. Furnizoare şi ea, probabil, de capital electoral.

Clujul e cu totul altfel. Şi primarul. Şi unul şi altul au trecut prin experienţe negative. Oraşul în care tricolorul era ataşat, uneori în batjocură, oricum în căutare de pricină interetnică, chiar şi pe coşurile de gunoi, arată curat, chiar cu lustru central-european. Un reper turistic din ce în ce mai frecventat. Emil Boc, e şi el o revelaţie. Ani la rând probozit de adversarii săi politici, pentru atitudinea soft avută ca premier în timpul ultimei crize financiare, când i-a cedat lui Traian Băsescu rolul de cucuvaie veselă, este astăzi promotorul unor investiţii de infrastructură excepţionale! Unul dintre ele va excede mandatul/mandatele sale. În câteva zile, va lansa licitaţia pentru studiul de prefezabilitate al viitorului metrou de la Cluj-Napoca.

Transportul subteran va urma traseul pe care-l fac zilnic mulţi clujeni între Floreşti şi Apahida. Un proiect care va dura 10-15 ani şi nu o momeală pentru o ipotetică continuitate electorală.

Viitorul politic al doamnei Firea pare definitivat. Mai ales după eşecul puciului. Pierzând şansa, ea e împinsă nu doar de adversarul său din partid, dar şi de propria sa prestaţie de primar spre pierderea definitivă a Bucureştiului. În privinţa viitorului politic al domnului Emil Boc, nu ştim nimic. Nimic din ce face ca primar nu trădează gânduri personale de mărire. Dar nu exclud că sunt unii care văd în el un bun candidat la preşedinţie. Deşi zarurile istoriei nu cad întotdeauna la fel, imitaţia e una din avatarurile ei. Adică după un preşedinte de Sibiu, un preşedinte dintr-un oraş mai aproape de Bruxelles? Doar Dumnezeu ştie!

 

Citește și: