Publicat

26

august

2017

22:51

1622

vizualizări

USA taie din greşeală stipendiile pentru Egipt

Încă o necoordonare jenantă între preşedintele Trump şi Secretarul de Stat Tillerson.

USA taie din greşeală stipendiile pentru Egipt

Încă o necoordonare jenantă între preşedintele Trump şi Secretarul de Stat Tillerson.

Cu câteva ore înainte ca întâiul ginere al Americii să ajungă în Egipt, în cadrul turneului de câteva zile în Orientul Mijlociu  încheiat ieri, şeful dimplomaţiei de la Washington şi-a anunţat omologul egiptean că Statele Unite taie 195 milioane  de dolari (ajutor militar) plus 95,7 milioane (ajutor economic), din aproape 1,5 miliarde de dolari cât capătă anual Egiptul (1,3 miliarde - ajutor militar; 250 milioane – ajutor economic). După Israel, e suma cea mai consistentă pe care Statele Unite o varsă în zonă.
 
Dacă preşedintele Al-Sisi, admiratorul declarat al lui Trump, s-a făcut că plouă, ministrul său de Externe, Sameh Shukry, a refuzat iniţial să-l primească pe Jared Kushner, iar când, în cele din urmă l-a primit, fotografia oficială a ieşit  destul de strâmbă. De altfel, Shukry s-a şi grăbit să facă o declaraţie tăioasă: “Egiptul consideră acest demers ca pe o eroare de raţionament asupra naturii relaţiilor strategice care leagă cele două ţări de zeci de ani (mai exact din 1979, când s-a semnat tratatul de pace israeliano-egiptean, n.m.). De asemenea, subestimează dimensiunea şi natura provocărilor economice şi de securitate cu care se confruntă poporul egiptean şi presupune o bulversare a agendelor care poate avea repercusiuni negative asupra realizării intereselor comune egipteano-americane”.
 
În principiu, are perfectă dreptate, din cel puţin trei motive: exploziva peninsulă Sinai, Canalul Suez şi graniţa cu Israelul.
 
De ce s-au decis americanii să taie taman acum, din subvenţii? Pentru că Egiptul nu respectă... drepturile omului! Când le-a respectat? Şi de când e interesat preşedintele Donald J. Trump de repectarea drepturilor omului, oriunde ar fi încălcate acestea?
 
290,7 milioane de dolari nu-s bani mulţi, dar ţara e săracă-lipită, iar preşedintele Al-Sisi are în 2018 campanie electorală  pentru un nou mandat.
 
În aceeaşi seară, după ce Rex Tillerson anunţase deranjul financiar, preşedintele Trump l-a sunat pe Al-Sisi, susurându-i în ureche cunoscutele sale sloganuri despre prietenie şi depăşirea “tuturor obstacolelor care ar putea s-o afecteze”.
 
Banii vor fi puşi la loc, dar încrederea, în Orientul Mijlociu, se câştigă foarte greu şi se pierde într-o clipă.  

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Tragedie fără margini: "Acolo, la pescuit, avea să-şi găsească sfârşitul!"

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info