Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1472 vizualizări 29 nov 2017

La întâlnirea cu lideri religioşi (catolici, budişti, musulmani, hinduişti, mozaici), desfăşurată ieri la Arhiepiscopia din Yangon (fosta capitală a Myanmar-ului), Suveranul Pontif i-a ascultat pe cei prezenţi, apoi a spus:

”Când vorbeaţi, mi-a venit în gând o rugăciune,  pe care o rostim adesea, luată din Psalmi: Ce frumos e a-i vedea pe fraţi uniţi... Uniţi nu înseamnă egali. Unitatea nu este uniformitate, chiar şi în cadrul aceleiaşi confesiuni. Fiecare are valorile sale, bogăţiile sale, dar şi lipsurile sale.
Toţi suntem diferiţi şi fiecare confesiune are bogăţiile sale, tradiţiile sale, bogăţiile sale pentru a da, pentru a împărtăşi. Iar asta nu se poate întâmpla decât dacă se trăieşte în pace. Pacea se construieşte în corul diferenţelor. Unitatea vine întotdeauna cu diferenţele.

De trei ori, unul dintre dumneavoastră a folosit cuvântul armonie. Asta e pacea: armonie. În timpurile  în care ni s-a dat  să trăim, experimentăm o tendinţă globală spre uniformitate, spre a face totul la fel. Asta înseamnă a ucide umanitatea. Aceasta este o colonizare culturală. Iar noi trebuie să înţelegem bogăţia diferenţelor noastre - etnice, religioase, naţionale.  Din aceste diferenţe se naşte dialogul. Şi, din aceste diferenţe, unul învaţă de la celălalt, ca fraţii (...). Să nu ne fie teamă de diferenţe. Unul este Tatăl nostru, noi suntem fraţi. Să ne iubim ca fraţi. Şi să discutăm între noi, să fim ca fraţii care imediat se împacă, mereu devin din nou fraţi. Eu cred că numai aşa se construieşte pacea (...). Aş vrea cel puţin spiritual să primiţi această vizită: a unui frate în plus.

(...) Construiţi pacea. Nu vă lăsaţi egalaţi de colonizarea culturilor. Adevărata armonie divină se construieşte prin intermediul diferenţelor”.

Citește și: