Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1919 vizualizări 19 mai 2017

În Arabia Saudită entuziasmul dă în clocot, cu o zi înainte de vizita preşedintelui Trump.

Yemen e cea mai amărâtă ţară arabă, în care putred de bogaţii saudiţi dau cu bombardele “made in America”. Statele Unite însele, sub Administraţia Trump, au lansat luna trecută 70 de atacuri cu drone, de două ori mai multe decât în întregul an 2016, închipuindu-şi că se bat cu Al-Qaeda franciza Yemen, dar făcând sute de victime în rândul civililor.

Probabil chiar mâine, la Riyadh, preşedintele Donald J. Trump va anunţa una dintre cele mai importante tranzacţii cu armament din istorie – 350 miliarde de dolari, pe durata unui deceniu, cu Arabia Saudită – şi va pleda pentru un “NATO Arab” (alcătuit de monarhiile din Golf, coordonat de saudiţi). “NATO Arab” - o aventură militaristă sunnită despre care merită scris mai pe larg.

Trei reuniuni la nivel înalt se vor desfăşura sâmbătă şi duminică, în cele două zile ale vizitei preşedintelui american. Prima – între oaspeţi şi gazde, a doua – între oaspeţi şi Consiliul de Cooperare al Golfului, a treia – un summit arabo-american despre parteneriat, toleranţă şi alte idei frumoase.

Între cei aproximativ 50 de lideri din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu invitaţi la Riyadh se află preşedintele sudanez, sângerosul dictator Umar al-Bashir. Mai sunt aşteptate şi alte personaje dubioase, dar al-Bashir e cel mai bătător la ochi, urmărit pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în Darfur.

Potrivit experimentatului Patrick Cockburn, unul dintre jurnaliştii specializaţi ai zonei Orientului Mijlociu, mâine (nu există diferenţă de fus orar între România şi Arabia Saudită) se vor întâlni cei mai periculoşi oameni de pe planetă: preşedintele Trump (71 de ani)  şi prinţul Muhammad bin Salman Al Saud (31 de ani).

Citește și: