Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4203 vizualizări 8 mai 2018

Preşedintele Donald J. Trump a anunţat ieri pe Twitter că astăzi la ora 21 se va pronunţa asupra Tratatului nuclear cu Iranul (The Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA), cu cinci zile mai devreme decât anunţase.

După recenta vizită de stat a preşedintelui Emmanuel Macron la Washington şi după declaraţiile Secretarului de Stat Mike Pompeo din turneul în Orientul Mijlociu (Riyadh-Ierusalim-Amman) era de aşteptat că decizia liderului de la Casa Albă va fi retragerea din Tratat.

Premierului Benjamin Netanyahu nu i-a fost greu să-l convingă pe Trump, mai ales după ultima declaraţie - spectaculoasă – despre ceea ce numea minciunile Iranului în legătură cu programul său de înarmare nucleară. Vraful de documente (rod al unei temerare acţiuni a Mossad, aşa cum s-a anunţat) pe care l-a prezentat publicului a fost recepţionat cu scepticism de ceilalţi semnatari ai Acordului (ceilalţi patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – China, Rusia, Franţa, Marea Britanie – plus Germania şi Uniunea Europeană).

De altfel, Marea Britanie, Franţa şi Germania s-au pronunţat limpede în favoarea menţinerii Acordului. Preşedintele Macron (care a purtat în ultimele luni multe discuţii telefonice cu preşedintele Iranului, Hassan Ruhani), încercând să salveze Acordul, a propus o “extindere” a acestuia, respectiv adăugarea unor prevederi, mai drastice.

Declaraţia istorică a preşedintelui Americii, cu care a ieşit câteva minute după 21(ora României). vizează nu doar o problemă de securitate regională, ci una de securitate internaţională. Urmând îndeaproape argumentaţia prim ministrului Netanyahu, Donald J. Trump a anunţat că ţara sa se retrage din Acord, reinstituind cel mai înalt nivel al sancţiunilor anti-Iran de până acum.

Ieşirea Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul e o veste bună doar pentru premierul Israelului, care s-a declarat vehement împotrivă încă de la semnarea acestuia în 2015. O veste bună, doar fiindcă îi serveşte politic pentru a se menţine la putere şi a-şi convinge concetăţenii că e indispensabil pentru securitatea ţării. Pentru Israel şi israelieni nu e însă deloc o veste bună. Un Iran a cărui soluţie, exprimată, ar fi retragerea din Acordul de Neproliferare, înseamnă că îşi poate construi, neconstrâns şi nesupravegheat internaţional, un arsenal nuclear care va atrage după sine (Arabia Saudită s-a şi exprimat deja) o dementă cursă a înarmărilor nucleare în Orientul Mijlociu.

În plus, extinderea influenţei iraniene în regiune, a adus în ultimele săptămâni confruntări israeliano-iraniene la graniţa de nord a Israelului, fiind posibil oricând un război de proximitate între cele două ţări pe teritoriul Siriei.

Înfricoşător e faptul evident că Donald J. Trump nu are un plan B la pentru din Acord.  

E esenţial cum vor acţiona ceilalţi semnatari ai Acordului în orele care urmează şi dacă răspunsurile acestora vor conduce spre ceea ce îndeobşte se cheamă o nouă ordine mondială.

Citește și: