Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4471 vizualizări 5 dec 2017

Dar, după ce şi-au văzut sacii în căruţă, s-au făcut că plouă. Decizie înţeleaptă, fiindcă au înţeles cu toţii că o astfel de mutare le-ar pune în cap nu doar pe cei 1,8 miliarde de musulmani, ci întreaga lume.

Singurul care se joacă periculos cu promisiunea mutării ambasadei e preşedintele Trump.

Cu doar două luni înainte, pe 7 octombrie, liderul republican de la Casa Albă declarase, plin de înţelepciune: “Vreau să dau o şansă acestui proces (păcii israeliano-palestiniene, n.m.), înaintea de a mă gândi la mutarea ambasadei în Ierusalim”. Părea conştient, cu două luni în urmă, de faptul că a o muta acum ar însemna gaz peste focul uneia dintre cele mai volatile regiuni ale lumii. Nu există nici o explicaţie raţională pentru această schimbare de macaz geopolitic.

După ce vineri, un înalt oficial american a anunţat, sub protecţia anonimatului că la începutul acestei săptămâni Donald J. Trump va face anunţul oficial de mutare, s-au stârnit reacţii ferme din toate colţurile planetei. Degeaba a anunţat astăzi că amână orice declaraţie pe subiect. Comentariile au început să se rostogolească. Primul care l-a averitizat personal, telefonic, asupra greşelii care poate atrage consecinţe catastrofale a fost ieri preşedintele Macron.

Oficial, ministrul de Externe al Uniunii Europene, doamna Mogherini, a subliniat că trebuie abandonată orice acţiune care ar putea mina soluţia a două state, în care Ierusalimul să fie împărţit între israelieni şi palestinieni.

Şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel, a înăsprit tonul, afirmând că există o limită a solidarităţii germano-americane pe care decizia preşedintelui Trump de a muta ambasada la Israel o poate atinge.

Până şi obedienta Arabie Saudită s-a declarat îngrijorată o astfel de decizie, avertizând că aceasta ar putea jigni sentimentele musulmanilor.

Sultan  Erdoğan, care s-a văzut mereu ca un apărător al musulmanilor de pretutindeni, a afirmat tăios că – dacă Ierusalimul va fi gazda ambasadei americane, prima măsură va fi să rupă relaţiile diplomatice cu Israelul.

Dinspre partea palestiniană, reacţiile au fost furios-elegiace: “Mama tuturor negocierilor va muri aici, pe pietrele Ierusalimului, dacă el [Trump] va anunţa mâine că îl recunoaşte drept capitală unită a Israelului”.

Citește și: