Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1526 vizualizări 5 oct 2017
Sărbătorii Corturilor i se mai spune şi “timpul veseliei noastre”.
 
Praznicul durează şapte zile, având o dublă semnificaţie: istorică, fiindcă aminteşte căminul celor 40 de ani de peregrinare prin deşert – cortul; doxologică, fiindcă Îl preamăreşte pe Dumnezeu care ne-a dăruit natura înconjurăîtoare cu binecuvântările ei.
 
Obiceiul este ca evreii să se mute în aceste şapte zile în corturi simbolice, rememorând experienţa străbunilor şi să citească, între altele, din Kohelet (Eclesiast): “Deşertăciunea  deşertăciunilor, toate sunt deşertăciune...”.
 
Însă cea mai frumoasă definiţie a Sukkot-ului e lecţia de viaţă a lui Filon din Alexandria (Filon Iudeul, contemporan cu Iisus): “Desigur, cortul ne aminteşte de anii lungi de pribegie ai strămoşilor în deşert, ani mulţi când ei au locuit în corturi prin locurile de popas. Omul, în ceasul fericirii sale, trebuie să-şi aducă aminte de sărăcie, în zilele de măreţie – de umilinţă, când ajunge un om important să nu uite de vremea  când a fost un om simplu, când e pace să întrevadă pericolul războiului, pe uscat să nu uite cum e pe marea furtunoasă, iar în oraş – nisipul pustiei. Căci nu există lucru care să îţi procure bucurie mai mare decât amintirea răului în vremurile cele bune”.  

Citește și: