Publicat

26

aprilie

2017

23:00

2552

vizualizări

THAAD, mărul discordiei

Componentele sistemului “Terminal High Altitude Area Defense”, acronimat THAAD, conceput de Lockheed Martin, menit să intercepteze rachete balistice şi în extra-atmosferă, sunt în curs de asamblare în Coreea de Sud.

THAAD, mărul discordiei

Componentele sistemului “Terminal High Altitude Area Defense”, acronimat THAAD, conceput de Lockheed Martin, menit să intercepteze rachete balistice şi în extra-atmosferă, sunt în curs de asamblare în Coreea de Sud.

graba americanilor e legată nu doar de ameninţarea nord-coreeană, ci şi de faptul că, în mai, Coreea de Sud va avea un nou preşedinte, unul care e foarte posibil să fie ostil sistemului antirachetă. Cum sunt şi localnicii din Seongju (provincia Gyeongsang), al căror argument principal este că THAAD va atrage asupra lor represaliile Phenianului.

Problema e că nu agreează demersul marele vecin, China. Şi se opune nu din noaptea trecută, când şase camioane au cărat ultimele componente (noaptea, ca să evite pichetele de protestatari, ceea ce n-au reuşit). Îngrijorarea Beijingului a fost exprimată ferm de şeful diplomaţiei, Wang Yi, încă din februarie 2016. Observând că radarul urmează să bată mult peste Peninsula Coreea, până în inima teritoriul chinez, Wang a declarat că THAAD “periclitează interesele legitime de securitate naţională” ale ţării sale. Comandantul forţelor americane din Pacific, amiralul Harry Harris, a replicat atunci pe un ton mai mult decât cazon: ingerinţa Chinei în chestiuni care privesc deciziile a doi parteneri – Statele Unite şi Coreea de Sud – e “absurdă”, iar “dacă Beijingulu doreşte să-şi exercite influenţa să o facă asupra Coreei de Nord”.

În septembrie 2016, ambasadorul chinez la Seul, Qiu Guohong, avertiza: sistemul antirachetă THAAD “va sparge echilibrul strategic din regiune, creând un cerc vicios de confruntări, în stilul Războiului Rece, şi o cursă a înarmărilor care ar putea escalada tensiunile”.

Dl. Qiu avea, probabil, în minte, ceea ce începe să se străvadă: Japonia, duşmanul istoric al Chinei, profită deja de situaţie, şi-a recăpătat căutătura militaristă, dând semne că ar putea să-şi dorească să se alăture “clubului” ţărilor nucleare.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Asta le întrece pe toate! Un senator spune că este prieten cu Kim Jong-Un! Ce cadou incredibil vrea să-i ducă liderului nord-coreean

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info