Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
2082 vizualizări 12 apr 2018

Era şi o facultate de Comerţ Exterior la ASE, pe  care au absolvit-o foarte mulţi politicieni ai vremurilor noastre printre care un fost premier, Theodor Stolojan, actualul guvernator BNR, Mugur Isărescu, şi proprietarul trustului Intact şi al firmei Crescent (din cadrul ICE Dunărea, un "compound" de firme ale Securităţii), Dan Voiculescu. 

Şeful Comisiei de anchetare şi recuperare a banilor Securităţii a fost Mugur Isărescu. Din banii Securităţii, Statul român a recuperat cam 10%. Restul de bani au  fost devalizaţi de oamenii Securităţii române (Statul Paralel de-atunci), viitori mari oameni de afaceri ai tranziţiei. (Polonezii au recuperat 90% din banii fostei lor Securităţi. 

La un moment dat, Ceauşescu, din nevoia de aport valutar masiv pentru plata datoriei externe a României comuniste,  a creat nişte "protocoale" prin care se hotăra că întreprinderile de comerţ exterior treceau în administrarea Securităţii. Câţiva oameni din fruntea partidului au venit în faţa dictatorului şi i-au spus atunci timid că aceste "protocoale" încalcă Constituţia României..

Mai ţineţi minte ce spunea fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, cel care a vrut să desecretizeze arhivele comerţului Securităţii de la ICE Dunărea? Două chestii celebre: că "a fost infrânt de Sistem şi de presa Securităţii" şi că "adevăratul câştigător al tranziţiei au fost firmele de comerţ exterior ale Securităţii"

De cartea lui Silviu Brucan, "Stâlpii noii Puteri In România"(1996), ideolog şi fruntaş al PCR şi FSN, fost activist al perioadei staliniste care a trimis oameni la moarte în timpul colectivizărilor comuniste din poziţia de redactor şef adjunct al oficiosului de partid, Scânteia, cel care a comandat alături de Ililiescu, execuţia Ceauşeştilor, aţi auzit? 

In această carte, Silviu Brucan mărturisea cum s-au "predestinat" domeniile politice şi economice de către oamenii PCR şi ai Securităţii, care trebuiau ocupate de către "supravieţuitori" pentru "continuitatea" Puterii. 

De Devalizarea Băncii Române de Comerţ Exterior(Bancorex, după '90, cu active de 1 miliard de dolari) aţi auzit? 

Banca la care erau datori cei mai mulţi oameni cu epoleţi ai României. Banca s-a evaporat incepând cu 1997, iar cei care au luat banii şi nu i-au mai dat niciodată inapoi sunt astăzi prosperi oameni de afaceri. Iată ce zicea fostul director al Bancorex, Dan Pascariu: "Depunând un televizor, luai credit o maşină, după aceea puneai garanţie maşina şi luai credit o casă, după aceea puneai in garanţie casa şi luai credit o fabrică. După aceea fabrica respectivă dispărea sau se inchidea"

Acum să venim mai aproape de zilele noastre, apropo de acţiunile "statului paralel " în devalizare domeniului bancar şi a economiei de stat si de partid. 

Aţi auzit de scandalul din presa anului 2012, când DIICOT a destructurat o grupare infracţională de 48 de persoane, care a fraudat BCR, BRD şi CEC de 22 de milioane euro? Creierul grupării a fost un fost general DIE, Dragoş Diaconescu (zis şi "Chivas"), fost şef al oficiului Argus din cadrul Securităţii - care opera angajările pentru cetăţenii români care activau in comerţul exterior pe vremea lui Ceauşescu. Acelaşi Diaconescu, avansat în grad de Traian Băsescu. şi lui îi place Chivas-ul. De 12 ani.   

Practic, nu există jaf economic de proporţii în care să nu fi fost implicat Statul Paralel, de a cărui existenţă se îndoiesc foarte mulţi astăzi.

PS. Profesoara intră în clasă şi se adresează elevilor:

- Eu sunt atee. Puteţi să-mi spuneţi şi mie voi cum sunteţi?

Elevii influenţaţi de afirmaţia profesoarei au răspuns că şi ei sunt atei, cu excepţia unuia care a spus:

-Doamnă profesoară, bunicii mei au fost creştini ortodocşi, părinţii mei au fost creştini ortodocşi şi eu, la fel sunt tot creştin ortodox.

Profesoara îi replică elevului: 

-Bine, dar dacă toţi cei menţionaţi de tine ar fi fost idioţi, tu ce ai fi fost?

-Ateu, doamnă profesoară. Asta aş fi fost.

 

Citește și: