Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3102 vizualizări 25 mai 2019

Înghit de două zile îndemnuri la vot, de la sloganuri stupide la  construcţii logico-filosofice elaborate ad-hoc. În faţa ochilor mei pâlpâie clipuri lirice, clipuri licenţioase, dar şi căutături sumbru-ameninţătoare.

În România a crescut libidoul politic, cum se întâmplă mai mereu în preajma alegerilor.

Cât despre “boierii minţii” (iscusită sintagma profesorului Sorin Adam Matei), între scrutinuri tac sau privesc pudic în altă parte. Însă, cu câteva ore înainte de deschiderea circumscripţiilor, se trezesc să mâne lumea la vot cu judecăţi apodictico-apocaliptice.

Avem o democraţie pasională, ne îmbibăm în efluvii de dragoste şi ură, ambele duse la paroxism.

Nu mai vorbim demult despre răul cel mai mic, ci de-a dreptul despre diavoli şi dumnezei. 

Până când se va ridica promisa, grandioasa construcţie a României Educate (a cărei “recepţie” s-a tot amânat), în circumscripţiile de vot vor intra oameni de toată mâna, ca în lacul Siloamului. Statistic, nici în România majoritatea nu e cea educată. Iar “boierii minţii” nu s-au străduit, între campaniile electorale, măcar să-i spoiască norodului o alfabetizare politică. Nu s-au străduit să accepte şi să înţeleagă că românii care nu merg la vot poate nu sunt nici de tot proşti, nici laşi, nici ne-patrioţi, ci pur şi simplu lehămetiţi. Iar democraţia nu-i constrânge să-şi exprime opţiunea, dacă n-au o opţiune.  

Râmâne cum a vorbit Churchill, în răscitata frază: “Democraţia e cea mai rea formă de guvernare, cu excepţia tuturor celorlalte forme care au fost încercate din când în când”. 

Citește și: