Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3661 vizualizări 9 iun 2018

Penibil, să fiu martorul unor lamentări imberbe, de genul celor „emanate” de „rezistenta” societate civilă românească: „Au venit peste noi, ne-au luat terenul de joacă, ne-au dat castane şi ne-au trimis acasă. Au distrus simbolul anului 1990 –  protestul cămăşilor albe, organizat împotriva reţinerilor/arestărilor celor ridicaţi din Piaţa Universităţii, de Poliţie, în 1990, înaintea mineriadei din 13-15 iunie”.  Sau, ceva de genul: au venit în Piaţa Victoriei, ca să ducă în derizoriu „simbolul luminilor”, al luptei împotriva corupţiei, transmis de noi, Europei civilizate.

Şi unde aţi fost, reprezentanţi ai României europene, după mitingul acela sublim, care a străbătut, prin simbol, întreaga lume civilizată, ca o rază de lumină a demnităţii româneşti?!

De câte ori v-aţi mai adunat în „zona liberă de neocomunism”, aşa cum a fost ea definită în Piaţa Universităţii, în serile de luptă ale anului '90, ale Golaniadei, ca să luaţi de gât, cu sutele de mii, remanenţele comuniste din noua Românie?!

Eu nu vreau să blamez pe nimeni! Vreau doar să atrag atenţia că spectacolul de lumini, voci şi umbre, nu ţine loc de luptă şi ofensivă a democraţiei, împotriva „rezistenţelor” politice gregare.

Sigur, a fost frumos să aprindem luminile peste albul zăpezilor, în noapte, ca o chemare la curăţirea României, în ansamblu, dar cu o seară albă, nu e să face primăvară.

E frumos să lucrăm cu simboluri, dar, în 2018, simbolul luminii nu e de ajuns. În 2018, ori lupţi/rezişti, ori te laşi. Să vii la miting, doar că e cool, e un demers inutil. Tocmai a trecut timpul în care, ori te lupţi, ori te duci la un capucino cu fetele.

Piaţa a fost ocupată de „aduşii cu japca” ai PSD, şi instalaţi acolo, în faţa Guvernului, de către liderii social-democraţi, pentru că tu, societate civilă, grup responsabil cu aprinderea luminilor în ţară, ai lipsit din „zonă”.

Credeai că, dacă te-ai aflat, o dată, cu sutele de mii, în „umbra” luminilor democraţiei, în Piaţa Victoria, e de ajuns? Că, dacă ai numărat, pentru câteva ore, jumătate de milion, te-a luat puterea din România în serios, te-a ţinut minte, ţi-a făcut dreptate?

Cât de penibil să fii, astăzi, ca, după sute de zile de „rezistenţă” la limtă, când ai adus câteva zeci de oameni în Piaţă, să te plângi că PSD ţi-a luat locul, acolo unde ai crezut tu, societate civilă, că ai înfipt, în asfalt, drapelul simbolurilor rezistenţei?

Ei află, societate civilă dâmboviţeană, că PSD ţi-a ocupat zona, din nou, pentru că ai lipsit din Piaţa despre care spui că-ţi aparţine; pentru că ai plecat; pentru că ai dezertat din „luptă”. Tot aşa cum ai dezertat şi la alegerile parlamentare, din 2016, când au ales doar cele peste trei milioane ale lor. Pentru că nu te-a interesat. Pentru că ai defectat, societate civilă, lăsând PSD să ia ţara sub ocupaţie. Ca să te plângi, apoi, imediat, că Ponta, Dragnea, Iordache, Dan, Dăncilă, şi ceilalţi, îţi fură democraţia de sub nas.

Tu i-ai lăsat să ţi-o fure, împreună cu opoziţia ostenită, atentă doar la împărţirea „posturilor ei de conducere”.

Mitingul PSD „ţi-a ocupat” piaţa „Societate Rezist”, pentru că ţi-ai abandonat menirea, pentru că ţi s-a părut că e de ajuns să aprinzi, peste noapte, luminile telefoanelor, şi gata, să pleci acasă.

Te-ai înşelat! Ţi-ai uitat rostul! Ai uitat să lupţi, nu cu arma, ci cu mintea, cu rezistenţa, cu inteligenţa. Ţi s-a părut că ai făcut prea mult?! Ei bine, da, ţi s-a părut!

Simbolurile nu mai sunt de ajuns, a trecut timpul lor. Lupta e pe viaţă şi pe moarte.

Iar tu, societate civilă românească, ai cam murit. Sau, cel puţin, faci pe moarta în păpuşoi…

Citește și: