Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2694 vizualizări 6 nov 2017

Strada/societatea civilă, ca să-i spunem aşa, a rămas singura care mai face opoziţie. Singura a cărei voce se aude, când şi când, îndeobşte pe măsură ce cuţitul se apropie de os, producând consecinţe. Slavă Domnului că există şi se mişcă, pregătind, implicit, acţiuni sindicale declanşate împotriva "revoluţiei fiscale" a guvernului Tudose.

Odată ce mişcarea de stradă se va stinge, pe fondul somnului adânc al „sfintei” opoziţii, nimic nu va mai putea deturna de la intenţiile sale actuala putere, căreia îi este greu să-şi recunoască greşelile, întrucât nu le mai poate îndrepta, fără să asume şi suporte avarii serioase în structură. 

Ce a rămas de făcut?

Fie, majoritatea să încerce o repoziţionare, vizavi de propriul program de guvernare, cvasieşuat, recalibrându-şi promisiunile fiscal în interiorul justelor posibilităţilor bugetare – scutindu-ne astfel de viitoare convulsii financiare, scumpiri în lanţ, inflaţie, creşterea necontrolată a deficitului, incapacitate de plată, faliment -, fie să continue, neabătut, drumul deja propus, despre care, toţi cei care au vreo legătură cu piaţa economică naţională – patronate, sindicate, consilii economice şi financiare – susţin că va duce într-o fundătură primejdioasă.

Una din două, am putea spune, deşi, ultimele declaraţii şi luări de poziţie venite dinspre coaliţia majoritară ne transmit că a doua posibilitate, aceea de a insista într-un demers sinucigaş, ar putea fi, cumva, abandonată.

Puterea pare să se află în căutarea „Acarului Păun”.

Astfel, în timp ce liderii social-democraţi s-au reunit în şedinţă, la Vila Lac 1, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu va participa la întâlnire, şi că nu el trebuie să fie întrebat despre ce va face guvernul. ”Dacă ar fi o şedinţă a coaliţiei, aş fi prezent. S-ar putea să fie o şedinţă a celor din PSD, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu prezent. (...) Atunci când este vorba despre adoptarea în Guvern a unor măsuri atât de importante rapiditatea nu este factorul cheie. Eu cred că, din contră, necesitatea de a discuta aşezat toate aspectele şi toate elementele şi toate aspectele pe care le comportă o astfel de decizie, este un moment de normalitate, până la urmă”, a spus liderul ALDE.

Şi mai importantă mi se pare, în contextul dat, poziţionarea vicepreşedintelui PSD, Gabriela Firea, cea care a fost de părere că anunţatele modificări ale codului fiscal fac mai mult rău decât bine. „Am transmis şi în cadrul şedinţei AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puţini la buget, pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile, de aceea am solicitat şi mă bucur că am primit un răspuns pozitiv şi din partea premierului. O îmbunătăţire a acestui proiect sau, dacă va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări”, a afirmat Firea.

Să înţelegem de aici că Firea, omul lui Dragnea, cere/asumă o temporizeze a acţiunilor?! Ar putea fi o strategie!

Şi cine va fi „Acarul Păun”dacă lucrurile se complică? Fireşte, ministrul Mişa, care a anunţat că ordonanţa va fi dată, totuşi, miercuri. Ce om… El, singur, gata-gata să dea guvernul şi partidul peste cap.

Citește și: