Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2865 vizualizări 30 iul 2017
Lee Smith de la The Weekly Standard i-a adresat-o  zilele trecute venerabilului diplomat american John Bolton, ambasador la Naţiunile Unite pe vremea lui George W. Bush, astăzi analist politic foarte activ de ale cărui opinii preşedintele Trump ţine seama (puţin a lipsit să-l numească Secretar de Stat în locul lui Tillerson).
 
Ce răspunde John Bolton, întrebat dacă Administraţia Trump cedează Siria Iranului:
 
„Nu mi-e clar. Nu cred că există o strategie post-ISIS pentru regiune. Suntem la punctul unde colapsul ISIS, până la sfârşitul anului probabil, e evident. Guvernul nu pare însă să aibă o înţelegere deplină a ceea ce urmează după sau a ceea ce se petrece acum. De exemplu, ce se întâmplă când Iranul ocupă arcul de control a regiunii, din Iran prin guvernul irakian de la Bagdad, până în Siria lui Assad şi de acolo spre Mediterana de Est şi Hizballah. Şi nu pare să existe o evaluare a faptului că Rusia e de partea greşită a acestui arc. Nu atribui asta preşedinţiei lui Trump. E birocraţia după cei opt ani ai lui Obama, cu nimic nou venind dinspre departamentele de Apărare sau de Stat. Esenţa strategiei Departamentului Apărării este de a-i ajuta pe kurzii din Irak şi Siria, plus ceva finanţări acordate forţelor de opoziţie siriene. Dar sprijinul acordat Guvernului de la Bagdad echivalează cu a sprijini Iranul. Aş fi sperat ca, în primele şase luni ale Administraţiei Trump, Departamentul Apărării să înţeleagă că nu se poate baza pe miliţiile şiite din Irak. N-a făcut-o. Primim acum ştiri că Guvernul de la Bagdad îi îndepărtează pe sunniţii din vestul Irakului proaspăt cucerit de la ISIS. Mulţi sunniţi au suportat ISIS-ul nu pentru că le-a plăcut, ci pentru că nu au dorit să fie conduşi de Bagdad sau, în Siria, de Assad. Dacă nu există soluţie, ce vor face când ISIS va fi învins, cu excepţia faptului de a găsi o altă entitate care să lupte cu aliaţii Iranului?”.
 
Ceea ce spune Bolton e esenţial. Mosulul a fost, finalmente, cucerit din mâinile Daesh, după nouă luni de lupte crâncene şi mii de victime, care mai devreme sau mai târziu vor trebui contabilizate la capitolul crime de război. În curând va cădea şi Rakka. Cine va ocupa spaţiul lăsat în urmă de ISIS? Întrebarea şi-a pus-o din vreme premierul Netanyahu, şi-au pus-o iranienii, şi-o pun ruşii şi turcii. Singurii care par a fi găsit răspunsul şi mijloacele de a face lucrurile să joace în favoarea lor sunt iranienii, bine înşurubaţi în regiune.    

Citește și: