Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3284 vizualizări 13 nov 2017

Ieri seara, Canal 10 israelian a informat despre substanţa întrevederii de săptămâna trecută dintre Mahmud Abbas şi liderul de facto al Regatului, prinţul moştenitor Muhammad bin Salman.

Preşedintele palestinian a fost convocat la Riyadh, pe nepusă masă, la începutul săptămânii trecute, la trei zile după demisia forţată a premierului libanez Saad Hariri. Regele şi prinţul moştenitor i-au dat un ultimatum, punându-i în vedere să accepte planul de pace american sau să demisioneze. De asemenea, i s-a ordonat să anuleze orice contacte cu Iranul şi să se alăture ”coaliţiei” anti-Hizballah. Alteţele Lor s-au arătat profund iritate de faptul că, pe 4 noiembrie, o delegaţie a Hamas (Fatah-ul, condus de Abbas, se află în plin proces de reconcliere, după acordul semnat luna trecută la Cairo), condusă de viceliderul  Saleh al-Aruri, s-a aflat în Iran, iar cu câteva zile înainte s-a întânit cu Hassan Nasrallah, liderul Hizaballah, reiterând public aspiraţiile care leagă cele două partide cu ramuri paramilitare, amândouă aflate pe lista organizaţiilor  teroriste.  

Accepţi planul de pace american sau demisionezi, i s-a impus bătrânului şi tot mai şubredului Abbas. Întrebarea e: există un astfel de plan şi ce conţine. Saudiţii l-au încredinţat pe preşedinte că e vorba despre vechea soluţie,  agreată de toate statele arabe, aceea a două state, cel palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. E greu de ştiut ce a înţeles Trump din discuţiile cu Netanyahu, însă nu pare să fi înţeles esenţialul: israelienii nu vor accepta niciodată să împartă Ierusalimul. Iar hârşitului Abbas e greu să i se vândă astfel de iluzii - singura soluţie e să fie strâns cu uşa. Pe de altă parte, dacă ar accepta orice, ar ridica în picioare Cisiordania şi Gaza, cu consecinţe pe care nimeni nu le poate anticipa.
   
Altminteri, impulsivul prinţ moştenitor Muhammad bin Salman acţionează cu întreaga siguranţă pe care i-o oferă sprijinul american şi israelian. Premierul Netanyahu e gata de război cu Iranul şi Hizballahul şi – presat de anchetatorii care vor să-l trimită în faţa Justiţiei pentru corupţie - dispus să închidă ochii la jocul periculos al prinţului saudit cu un palmares de coşmar – Yemenul.  

Citește și: