Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2804 vizualizări 5 mai 2017

Ministrul de Externe saudit, versatul Ahmad Al-Jubeir, s-a grăbit să puncteze: “Regatul Arabiei Saudite este cel dintâi partener al Statelor Unite între naţiunile arabe şi islamice. Regatul este primul partener al Statelor Unite în combaterea terorismului (sic!) Şi a extremismului (sic!) ca şi în eradicarea ISIS (sic!) şi Al-Qaeda (sic!). Regatul Arabiei Saudite se află în fruntea ţărilor preocupate de imixtiunile negative în afacerile regionale. Aceasta este o problemă importantă  pentru Statele Unite. Prin urmare, parteneriatul cu Regatul este foarte important”.

În locul celor trei paranteze, aş fi putut pune una dintre declaraţiile din campanie ale lui Donald Trump sau una făcută la rece în 2011: “Este cel mai mare sponsor al terorismului. Arabia Saudită colectează petrodolarii noştri, bănuţii noştri, ca să finanţeze teroriştii care încearcă să ne distrugă poporul, în timp ce se bazează pe noi ca să îi protejăm”. Ca preşedinte, a subliniat că e dispus să îi apere pe saudiţi de iranieni, contra cost. (Lobby-ul lui Paul Manafort face câteodată minuni, dar despre asta şi mereu amânata poveste a prinţului Bandar, în curând).   

La rândul său, prinţul moştenitor  Muhammad Bin Salman, vicepremier şi ministru al Apărării - oaspetele preşedintelui Trump la Casa Albă, în martie – intervievat la MBC, în populara emisiune “Ora Opt” a lui Dawood Al-Shirayan,  a făcut, în cinstea apropiatei vizite, o trecere în revistă a principalelor crize din zonă, de pe poziţia pe care, de ani de zile Arabia Saudită şi-o dispută cu Iranul – de lider regional. S-a referit şi la temele sale preferate din politica internă – Proiectul 2030 şi – subiect nou – “lupta împtriva corupţiei”. Încurajat şi de susţinerea Americii, prinţul s-a lansat într-o critică violentă a şiismului, declarând că nu poate exista dialog între saudiţi şi iranieni.  

Deplasarea preşedintelui Statelor Unite la Riyadh, va ofensa lumea şiită, contribuind la lărgirea faliei dintre cele două aripi ale islamului.

Justificările unui oficial al Administraţiei americane, citat de ABC News, sunt de-a dreptul rizibile - “motivul pentru care i-am ales pe saudiţi primii este că sunt custozi ai celor două Sfinte Moschei” – mai ales dacă ne gândim la felul în care s-a raportat Trump la musulmani din primele zile de mandat. “Ne-am gândit că e foarte important, pentru că, evident, oamenii au încercat să-l portretizeze pe preşedinte într-un anume fel, dar ceea ce doreşte să facă este să rezolve aceeaşi problemă pe care doresc să o rezolve mulţi lideri din lumea islamică”.

Nu va rezolva niciodată nimic, dacă nu va înţelege întâi de toate că nu există “lume islamică”, ci o diversitate multicoloră de realităţi şi aspiraţii. 

Citește și: