Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1893 vizualizări 13 nov 2017

Dincolo de câteva aspecte bănuite încă de ieri, de când invitaţia lui Dragnea la DNA a fost oficializată – şi anume: grup de susţinere la intrarea în Direcţie, protecţie instituţionalizată (jandarmeria, în locul trupei de „interlopi”), victimizare (cu o nuanţă nouă, totuşi: acest al treilea dosar nu mai e, în opinia liderului social-democrat, unul „politic”, pur şi simplu, deşi are, totuşi, „o miză politică”) –, un răspuns al lui Dragnea a atras atenţia, în mod deosebit, pe parcursul conferinţei de presă, organizată la Parlament, după audieri.

Întrebat fiind ce se urmăreşte prin deschiderea atâtor dosare, Dragnea a răspuns: „Urmăresc să preia partidul!”.

Atrag atenţia pe această cale, celor care nu au înţeles exact-exact termenul „preia”, şi îşi pun, necontenit, întrebarea „Cine vrea să ia partidul?” – răspunsul automat al unora dintre ei vizând entităţi exterioare Kiseleff-ului – că aici nu e vorba de a lua, cineva, partidul, cu totul, ci doar de a-l prelua – adică de a-l lua de la cel/cei care îl au, curent.

Dragnea, răspunzând fără să stea pe gânduri, a exprimat - poate voit, poate involuntar - fix ceea ce gândea: un/nişte cineva încearcă, în opinia sa, să peria partidul. Atenţie: nu să-l „ia” pentru a-l distruge, pentru a-i schimba orientarea, doctrina, politicile, culorile şi palmaresul, ceea ce, fie vorba între noi, ar fi absolut imposibil.

Sistemul, mult, puţin, cât a mai rămas din el pe poziţie, nu poate impune o conducere străină de partid, desantată, peste noapte, în curte la Kiseleff. Nici nu-l poate prelua pe persoană fizică, sub semnătură de corifeu de binom.

Nici nu-l poate închide, „efectiv”, cum au închis oteveul, Ponta şi participanţii la pomana porcului, în direct - după cum susţine Diaconescu.

Astfel încât, eu cred că atunci când vorbeşte de preluare, Liviu Dragnea are în cap un joint-venture, în care unii de-ai casei vor să preia partidul, cu sprijinul unora de afară. Sigur, nu cu sprijinul OLAF – care „salută dosarul TelDrum” -, nici cu cel al lui Soros, ci doar cu ajutorul unora din afara partidului.

Nu cu mult timp în urmă, surse din Kiseleff dădeau ca sigură existenţa în PSD a trei grupări importante. Bineînţeles, ele pot fi mai multe, dar în niciun caz mai puţine, de vreme ce există, la ora actuală, măcar trei oameni ai sistemului identificaţi ca atare de partid, fie înăuntru, fie afară, dar cu aderenţe: Ponta, Grindeanu, Tudose, ca să nu mai vorbim de Grupul de la Cluj, cu Dâncu în prim-plan.

Ponta a declarat, deja, că intenţionează să revină în partid, atunci când va fi cazul; acuzele la adresa lui Grindeanu au fost cât se poate de vehemente, iar „stipendierea” lui nu cred că i-a anihilat orgoliile târzii (de vreme ce „ăla rău” era adevăratul el…).

Cât despre Tudose, nu cred că e cineva în partid, care să se mai simtă în largul său, când îi stă prea aproape, după ce s-a aflat că haleşte copii cruzi la micul dejun. Dar, mai ales, după „atentatul” de la ultimul CEx.

Ca să nu mai vorbim de faptul că, însuşi avocatul Gheorghe Piperea, consilierul premierului, consideră demisia drept cea mai bună mutare pentru Liviu Dragnea, în noua partidă pe care a deschis-o cu DNA.

Iar dacă mă întrebaţi pe mine, personal, cred că Vasile Dâncu ar avea cele mai mari şanse să preia (deci, să preia), mai devreme sau mai târziu, PSD.

La faza asta, cu „preluatul”, sunt sută la sută de acord cu Liviu Dragnea. Rămâne să vedem metoda.

Citește și: