Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3587 vizualizări 4 ian 2018

În loc să se ţină de promisiunea făcută zilele trecute şi să îi aducă în faţa publicului pe demintarii care susţinea că fură din mâncarea poporului, înaltul cleric Muhammad Jafar Montazeri, Procurorul General al Republicii Islamice, s-a grăbit astăzi să facă aşa-zise dezvăluiri – un amestec de adevăr şi minciună manipulatorie.

Procurorul General susţine că protestele care au început pe 28 decembrie sunt opera cooperării între Statele Unite, Arabia Saudită şi a Israel şi au fost puse la cale în urmă cu patru ani. Şi mai ”dezvăluie” că în spatele mişcărilor de stradă se află agentul CIA Michael D’Andrea, care împreună cu un omolog din Mossad, cu finanţare de la Riyadh, a pus la cale ”complotul”.

Faptul că Muhammad Jafar Montazeri simte nevoia să însăileze tocmai acum o astfel de poveste e semn că vrea să ascundă cât mai grabnic realitatea. Iar adevărul, pe care l-am intuit şi am încercat să-l explic zilele trecute, adevărul care începe să iasă la lumină, este că protestele au fost iniţial organizate de Gărzile Revoluţionare ale Ayatollahului Khamenei, care – profitând de nemulţumirile populare crescânde (economice, dar şi legate de corupţia autorităţilor) – au încercat să şubrezească puterea preşedintelui Hassan Ruhani. Protestele au fost scăpate de sub control, iar astăzi soluţia – sinucigaşă! – a Gărzilor Revoluţionare e să multiplice anti-protestele, scoţând în stradă propriii fideli - la Isfahan, la Birjand, la Shiraz, la Yazd, la Neishabur, la Tehran şi pretutindeni unde populaţia s-a ridicat împotriva regimului.

Procurorul General invocă America, Arabia Saudită şi Israelul, comunicându-ne ceea ce toată lumea ştie: că cele trei state conlucrează pentru a reduce influenţa crescândă a Iranului în regiune. Poate că israelienii cu saudiţii cooperează pentru contracararea influenţei Iranului de numai patru ani, dar cu americanii o fac de peste zece ani, de după invazia Irakului. Din informaţii verificate, mişcările de protest au luat cu siguranţă pe nepregătite serviciile israeliene şi pe saudiţi, probabil că şi pe americani. Cu toţii, fireşte, s-au repezit  să fructifice situaţia.

Cât despre Michael D’Andrea, zis Prinţul Negru, zis Ayatollahul Mike - de curând şeful Operaţiunilor Acoperite ale CIA în Iran - e un personaj binecunoscut în regiune şi dincolo de ea, un spion cu clopoţei, despre care se poate presupune că are pe urme   toate serviciile secrete din Tehran. Convertit la islam, omul a ucis, se spune, legiuni de militanţi islamişti. E căsătorit cu o bătrână doamnă putred de bogată,  Faridah Currimjee D’Andrea, originară din Mauritius, iar sub acoperirea prosperelor afaceri ale familiei Prinţul Negru îşi desfăşoară operaţiunile. Statele Unite nu mai au ambasadă în Iran din noiembrie 1979, ca să-i poată furniza Ayatollahului Mike acoperire diplomatică, cum nota The New York Times în iunie anul trecut, când Administraţia Trump îi oferise noul jobul cunoscutului spion.     

Citește și: