Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1561 vizualizări 8 feb 2018

Şeful Poliţiei israeliene (în fotografie) dă foarte rar interviuri. Faptul că ieri seara a vorbit la canlul TV Hadashot (“Ştiri”), în cadrul emisiunii de investigaţii Uvda (“Adevăr”), e semnalul că tensiunile dintre premierul Netanyahu şi anchetatorii săi din departamentul Lahav 433 au atins paroxismul, cu nici o saptămână înainte ca aceştia din urmă să se pronunţe în cele două dosare.

Comisarul Roni Alsheikh (evreu practicant de origine marocano-yemenită, 55 de ani, 7 copii) a declarat că poliţişti din departamentul anti-corupţiei Lahav 433, implicaţi în investigarea dosarelor premierului, sunt supuşi unor presiuni fără precedent, “oameni influenţi” angajând detectivi particulari pentru a-i spiona şi discredita. Alsheikh a explicat că detectivii se deplasează la domiciliile poliţiştilor, cer informaţii vecinilor despre aceştia şi despre familiile lor, iar poliţiştii ştiu cine sunt cei care îi plătesc ca să găsească fapte care i-ar putea compromite.

Prim ministrul Israelului – ale cărui războaie cu Justiţia şi cu presa au fost dur criticate până şi de preşedintele Rivlin – n-a rămas dator. Încă de azi-noapte, pe contul său de Facebook, a postat o înregistrare video (revenind pe aceeaşi idee în urmă cu trei ore cu o postare scrisă), în care a calificat declaraţiile şefului Poliţiei drept stranii şi periculoase pentru bunul mers al anchetelor:

“E şocant să vezi că repetă afirmaţia bizară şi falsă că eu (Roni Alsheikh nu pronunţase nici un nume, n.m.) aş fi folosit detectivi particulari împotriva ofiţerilor de poliţie. Orice persoană decentă se va întreba: <cum pot oameni care declară astfel de lucruri bizare despre premier să-l investigheze obiectiv şi să fie imparţiali când vine vremea să ia o decizie cu privire la el?>”.  Prim ministrul a subliniat că alegaţiile comisarului  Alsheikh aruncă o umbră asupra anchetelor care îl vizează. 

“Vreau să vă liniştesc”, le-a spus Netanyahu celor care îl urmăresc pe Facebook (aproape 2.200.000 de persoane) . “Nu va fi nimic, pentru că ştiu adevărul (…)”. (Trimitere la “Nu va fi nimic , pentru că n-a fost nimic” – sintagma cu care de la bun început s-a referit la problemele sale legale). “Legea spune că persoana îndrituită să constate dacă există dovezi împotriva prim ministrului e Procurorul General şi acesta dezbate problema cu procurorul statului, care a declarat recent în Knesset (Parlament, n.m.) că aproximativ jumătate dintre recomandările Poliţiei se închie cu nimic. Deci, fiţi siguri vor fi recomandări, vor fi, de asemenea, semnale care vor indica <Bibi e vinovat, până la proba contrarie> şi vor fi constrângeri aberante, de asemenea. Dar eu sunt sigur că, la sfârşitul zilei, autorităţile vor ajunge la o singură concluzie, la adevărul gol-goluţ: nu există nimic”.

Conform presei israeliene, până marţi departamentul anti-curupţie al Poliţiei, unitatea Lahav (în traducere, “Flacăra” sau “Limba de foc”) 433, va trebui să facă recomandări Procurorului General Avichai Mandelblit: fie de închidere a dosarului, fie de punere sub acuzare.  

Citește și: