Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6753 vizualizări 7 feb 2018

În seara asta, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, România e din nou pusă la zid: “Threats to the rule of law by the Romanian justice system reform” - Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar românesc. (Pe 31 ianuarie, la Bruxelles, preşedintele Klaus-Werner Iohannis, ştiind inclusiv ce urmează să se întâmple astăzi, declara senin: “Statul de drept este o chestiune care e vitală pentru România, dar în acelaşi fel şi pentru Europa, şi nu a fost pus sub întrebare sau n-au fost îndoieli în această privinţă nici acasă, nici la Bruxelles”).

Să ne înţelegem: România e pusă la zid, nu nişte unii pe nume Dragnea sau Tăriceanu.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, se agită de vreo două zile între Bruxelles şi Strasbourg, ca să le explice responsabililor europeni, “dezinformaţi”, ce se petrece pe pitoreştile noastre plaiuri. Dacă încearcă să le-o desluşească aşa cum face când ni se adresează nouă, în ţară, interlocutorii vor înţelege buştean. Vestea bună e că înaintea deschiderii plenului, Toader nu-şi pierduse optimismul: a declarat că a reuşit să aducă “plusul acela de înţelegere cu privire la mecanismul de legiferare din România privind legile justiţiei, modificările Codului Penal, modificările referitoare la conflictele de interese şi incompatibilităţi”. Apoi, ne-a informat că nu i se va da cuvântul în plen. Suficient ca agitatorii politici de la Bucureşti să considere asta “o execuţie”. Adică României i se pune pumnul în gură. Lucru cunoscut din procedurile instituţiei şi repetat limpede săptămâna trecută: ministrul Toader nu avea nivelul de reprezentare cerut pentru a lua cuvântul. Ar fi trebuit s-o facă premierul Vasilica Viorica Dăncilă, care a şi fost invitată. Ar fi trebuit să fie acolo premierul României, adică doamna aceea despre care şeful său de partid şi de guvern, Liviu Dragnea, ne povestea în urmă cu câteva zile, că “a cunoscut figuri proeminente ale politicii europene şi a construit o importantă reţea de conexiuni politice şi a dobândit o perspectivă mai europeană decât a noastră, poate, asupra evenimentelor în curs”, adăugând: “Aştept de la domna Viorica Dăncilă să dea o nouă dimensiune relaţiilor cu Uniunea Europeană”.

Amintiţi-vă că, de câte ori Ungaria a fost pusă la zid în plenul Parlamentului European, prim ministrul Viktor Orban a fost acolo, a încasat şi a dat, a vorbit. Valabil şi pentru premierul Bulgariei.

Doamna prim ministru trebuia să fie acolo, asistată de ministrul Justiţiei, şi să vorbească. Să peroreze, să argumenteze, să se bată pentru România. Să spună limpede ce nu s-a înţeles în urmă cu un an, când şi atunci am fost puşi la zid, pe aceeaşi temă. Să dea naibii “o nouă dimensiune relaţiilor cu Uniunea Europeană”! 

Până în ianuarie 2019, când pentru mai puţin de şase luni va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, credibilitatea României se subţiază galopant.

Citește și: