Publicat

4

septembrie

2017

13:27

3741

vizualizări

Precedentul Ucraina. De ce nu răspunde Kim Jong-un somaţiilor internaţionale

Coreea de Nord foloseşte arsenalul nuclear ca pe o “poliţă de asigurare”.

Precedentul Ucraina. De ce nu răspunde Kim Jong-un somaţiilor internaţionale

Coreea de Nord foloseşte arsenalul nuclear ca pe o “poliţă de asigurare”.

În mod  “complet, verificabil şi ireversibil” ar trebui să renunţe Coreea de Nord la armele şi programele nucleare, conform Rezoluţiei 2371 a Consiliului de Securitate ONU, adoptată în 5 august 2017. De ce n-o face şi îşi continuă imperturbabil testele? Pentru că şansa nepotului Preşedintelui Etern de a rămâne pe tronul socialist şi a-şi păstra ideile ciuce este ca ţara să fie recunoscută ca putere nucleară. Dacă omenirea s-a obişnuit cu statutul Pakistanului, de ce nu s-ar resemna şi cu faptul că nord-coreenii au intrat pe lista statelor care au capacitatea de a distruge lumea?

Aceasta e întrebarea care se aude tot mai frecvent în cercurile anti-americane şi nu numai.

E greu dacă nu imposibil să ceri Fenianului dezarmarea nucleară “completă, verificabilă şi ireversibilă” odată ce există precedentul Ucraina. Pe 5 decembrie 1994, la Budapesta, Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia (trei dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU) au semnat cu Ucraina un Memorandum, care prevedea ca regimul de la Kiev să renunţe la armele nucleare de pe teritoriul său şi să le transfere în Federaţia Rusă, în schimbul    garanţiei că “ independenţa, suveranitatea şi frontierele existente ale Ucrainei” vor fi respectate. Ucraina s-a dezarmat nuclear complet, verificabil şi ireversibil, însă toate garanţiile s-au topit în 2014, odată cu anexarea Crimeei. 

Nu există soluţie militară împotriva Coreei de Nord care să nu arunce lumea în aer. Nici soluţia sancţiunilor repetate fără negocieri nu mai poate funcţiona multă vreme. Statele Unite se află în faţa unei probleme pline de nuanţe, având la Casa Albă un preşedinte care vede lucrurile în alb şi negru.

Se vor înăspri sancţiunile economice, testele nord-coreene vor continua ostentativ, va continua şi războiul vorbelor, wrestlingul geopolitic Trump-Kim Jong-un, America va da în continuare asigurări de securitate partenerilor sud-coreeni şi japonezi, dar - dacă sunt în continuare evitate tratativele diplomatice - în regiune ar putea începe o cursă furibundă a înarmărilor nucleare, fiecare vecin mai apropiat sau mai îndepărtat al Coreei de Nord simţindu-se dator să-şi ia soarta în propriile mâini.    

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Tragedie fără margini: "Acolo, la pescuit, avea să-şi găsească sfârşitul!"

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info