Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1613 vizualizări 10 feb 2018

Dacă, pe sistemul „eu l-am făcut, eu îl omor”, un partid îşi devorează precum haita, semenul nesupus – unul care, până mai ieri, prezenta însemnele de castă în ochii camarazilor -, sar în apărarea hăituitului „vânătorii”, ei înşişi mici, mânioşi şi degrabă vărsători de sânge, în interiorul tagmei lor.

E vorba, v-aţi dat seama, despre excluderea din PSD a primarului Iaşiului, Mihai Chirica, fost vicepreşedinte al partidului, membrul formaţiunii din 2012, şi şef de organizaţiei municipală, la Iaşi, din 2013.

Vorbind de PSD, înţelegem exact de ce, până anul trecut, când primarul a fluierat în biserica lui Dragnea – mai exact, până când s-a solidarizat cu protestatarii antiguvernamentali din Piaţa Victoria - a fost susţinut, trup şi suflet, de partid, indiferent de nefăcutele făcute (susţinător al acţiunii „Drujba teilor”, calitatea de inculpat în „Dosarul Skoda”): „pentru că s-a putut”, cum ar spune cel dintâi ofensat de puseul critic al lui Chirica, Codrin Ştefănescu, cadrul de nădejde care i-a cerut vehement excluderea din partid, încă de atunci.

Aşa că, primarul a intrat în malaxorul „procedeului” de excludere, până când, BPJ Iaşi a luat decizia finală, pe motiv că, în urmă cu nişte zile, o comisie de etică a propus sancţionarea omului „pentru atacurile repetate la adresa conducerii social-democrate”.

Acesta a fost momentul care a declanşat explozia în lanţ.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, ca şi când, abia azi, s-ar fi trezit dintr-un somn adânc, în care a visat cu duşmanul în pat, a spus: „Plecarea sa nu poate fi o pierdere pentru vreun partid, cu atât mai puţin pentru PSD”. Şi apoi, dă-i! „A contribuit la dezvoltarea personală sau la accederea într-o funcţie importantă şi după aceea a atacat acest partid la un mod suficient de josnic, de multe ori mizerabil, în spaţiul public. Eu nu cred că un asemenea om poate fi o pierdere pentru orice partid, cu atât mai puţin pentru PSD. (…) Valorile pe care le împărtăşeşte şi valorile pe care noi, toţi ceilalţi le împărtăşim, şi aici mă refer la bun-simţ, loialitate, la o disciplină, la o armonie, la o discuţie în interiorul partidului, la puncte de vedere care trebuie purtate la modul colegial şi civilizat, toate aceste chestiuni ne despart în acest moment”, a spus Dobre.

Corect, bine spus „disciplină, armonie, o discuţie în interiorul partidului”. S-au văzut consecinţele benefice ale unor astfel de discuţii „la interior”, în cazurile: Grindeanu, Tudose, Bădălău, Andronescu, Ştefănescu.

Vă imaginaţi ce şoc au produs etichetele lui Dobre (altfel, cât se poate de făţarnice) în mintea şi sufletul liderilor opoziţiei, îndrăgostiţi veşnic de Chirica, şi cum au compătimit, pe loc, cu victima PSD. Iar faptul că au suferit, n-a fost nimic, dar au luat şi poziţie.

„Niciun om normal nu mai are ce să caute în PSD şi cine nu îl urmează orbeşte pe Dragnea este dat afară din PSD. (...) Este o formă de sultanat în PSD. Democraţie nu a fost niciodată în PSD, dar o asemenea intimidare a vocilor independente sau a celor care au alte păreri decât şeful nu mai există", a spus liderul PNL, Ludovic Orban.

„În PSD continuă dictatura Dragnea. Excluderea primarului de la Iaşi este o demonstraţie de forţă, încă o dată, din partea liderului suprem al CEx-ului. După ce şi-a reinstalat al treilea Guvern într-un an de zile, vrea să dea un semnal şi către liderii din teritoriu că cine nu adoptă linia Dragnea va fi exclus”, a adăugat Tomac

"Această excludere vine în contextul în care, tot în perioada aceasta, avem şi condamnarea domnului Darius Vâlcov, un lucru evident extrem de grav, care arată de fapt că România este condusă de o gaşcă de infractori şi atunci, dată fiind reacţia importantă a societăţii pe această temă, este tactica clasică - hai să creăm o altă dezbatere. Atunci s-a decis, în acest moment, excluderea domnului Chirica pentru a aduce în spaţiul public încă un subiect”, a completat liderul USR, Dan Barna.

Iar Victor Ponta s-a alăturat şi el: „Eu am fost exclus de Dragnea din Partid pentru că am sprijinit Guvernul PSD condus de Grindeanu/ Mihai Chirica a fost exclus de Dragnea din Partid pentru că a sprijinit Guvernul PSD condus de Tudose! Dragnea ca orice PD-ist de la Şcoala lui Băsescu face curăţenie în Partid pe principiul: niciun pesedist nu mai are ce căuta în PSD!!!”.

E foarte frumos că politicienii iau atitudine într-un caz de căsăpire din nesupunere.

E foarte rău că se întâmplă aşa, astăzi, în politica românească. Dar oamenii ăştia vorbesc, ca şi când nici usturoi n-ar fi mâncat, nici gura nu le-ar mirosi decât a flori.

Au uitat complet că, fiecare, la rândul său, a decis sau a fost martor tăcut la astfel de evenimente, „întâmplate” în propriile formaţiuni politice.

Orban, nu mai departe de zilele trecute, l-a atacat şi schimbat de la şefia unei comisii parlamentare, absolut gratuit, pe Daniel Zamfir şi de la şefia unui grup parlamentar pe Adriana Săftoiu.

Ponta a exclus din partid figuri notorii de pesedişti, precum Mircea Geoană şi Marian Vanghelie. „N-am văzut aşa execuţii nici la Partidul Comunist. Mi-e greaţă”, declara, atunci, Vanghelie.

Ca să nu mai vorbim de cele întâmplate în USR.

În consecinţă, le pot aminti celor care au uitat, că e perfect să ia atitudine în astfel de situaţii, dar că, n-ar strica s-o facă şi în propria ogradă, în situaţii similare.

Din păcate, politica dâmboviţeană, în general, a fost şi rămâne politica pumnului în gură, atât la intern (în partid), cât şi la extern (în societate).

Citește și: