Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2281 vizualizări 5 ian 2018

Plecarea Doinei Pană din guvern este, evident, ocazia şi nu cauza reîncordării muşchilor unor persoane importante din Kiseleff: de o parte, Mihai Tudose, săgeata gata să fie slobozită din arcul încordat al camarazilor din spate; pe de alta, Liviu Dragnea, simbol al mitului aflat în imponderabilitate, înconjurat de toţi cei care nu vor să rămână pe mâna lui Tudose.  

Strategia „aripii premier” pare să fie aceea prin care i se va tăia lui Dragnea din puteri; anume, îndepărtarea unora dintre miniştrii prea apropiaţi lui, postaţi actualmente, în coastele lui Tudose.

Premierul a lăsat să se înţeleagă că-şi doreşte o echipă mai suplă şi mai uşor de controlat. Evident, cu titulari de portofolii nu prea fideli, dacă se poate, liderului din Kiseleff. Cum propune să facă asta? Prin comasarea unor ministere cu profil apropiat, mişcare ce va conduce, consideră el, la o concentrare mai mare a banilor, implicit la un control şi o distribuţie mai strânsă a acestora.

În consecinţă, plecând de la retragerea Doinei Pană din guvern, premierul şi primul susţinător al său, executivul Niculae Bădălău, vorbesc despre o restructurare a guvernului.

De partea cealaltă, Liviu Dragnea, sprijinit de Paul Stănescu, unul dintre viceprim-miniştri, precum şi de întreaga sa echipă, parte a CExN – organism pe care, de altfel, se şi bazează în rezistenţa pe care o opune intenţiilor lui Tudose, convocând Consiliul, rapid, pentru luni -, susţine că nu este cazul unei restructurări a guvernului, ci, eventual, a unei remanieri.

„Nu cred că este momentul să se comaseze ministere. Cred că Guvernul funcţionează foarte bine în structura actuală", a afirmat Stănescu.

În tabăra lui Tudose, dincolo de anunţul acestuia, potrivit căruia o restructurare nu va viza doar echipa de miniştri, ci şi componenţa eşaloanelor inferioare din aparatul guvernamental, Bădălău a supralicitat, aducând în discuţie şi posibilitatea organizării unui Congres extraordinar.

„Cred că un Congres ar face bine sănătăţii partidului, în care să relansăm ideile noastre politice, să relansăm viaţa politică, mai ales că 2018 este an preelectoral. În 2019 vom avea două rânduri de alegeri. În Congresul partidului, conform Statutului, nu putem alege decât vicepreşedinţii, organele de conducere. Dar nu cred că e cazul acum să facem Congres de alegeri", a spus Bădălău, contrazis, imediat, de Paul Stănescu: „Deocamdată eu spun că nu este cazul pentru un Congres extraordinar. Pentru că nu sunt motive".

Sigur, chiar dacă, în contextul organizării şi desfăşurării unui astfel de congres, nu este ameninţată, direct, poziţia liderului social-democrat, componenţa echipelor de vicepreşedinţi poate suferi modificări interesante, aceasta constituind o nouă posibilitate de izolare a lui Dragnea, în partid, chiar dacă, să spunem, liderul va fi reconfirmat în funcţie

Astfel, ca şi în „Cazul Grindeanu”, un CExN organizat peste noapte – declarat ca fiind necesar pentru desemnarea unui înlocuitor al Doinei Pană – se poate transforma într-o altă instanţă de judecată în PSD, la fel de dură, la fel de necruţătoare.

Rămâne de văzut pentru care dintre tabere.

Citește și: