Ovidiu Iordan
Ovidiu Iordan
3595 vizualizări 6 iul 2018

Aceasta s-ar putea numi ”Unthinkable facts from Romania, the real land of all possibilities”! Adaptat, acest titlu ar suna cam aşa: ”Fapte de neînchipuit din România, adevărata ţară a tuturor posibilităţilor!”

Iar oamenii citiţi şi cu şcoala vieţii de la ”Guinness Book” nu se vor mai plictisi nicio săptămână de acum încolo, pentru că vor descoperi cum în România, viaţa reală bate orice scenariu de science-fiction! Şi – atenţie – se presupune că cei de la ”Cartea Recordurilor” sunt cel mai greu de surprins şi de şocat oameni din lume! Ei ar putea începe foarte bine şi frumos cu două ştiri aparent total neverosimile, dar absolut adevărate şi autentice care poartă trademark-ul ”Made in Romania”!

Astfel, ei ar putea omologa o ”performanţă” educaţională care cu greu poate fi egalată de vreo realizare similară a unui sistem de învăţământ dintr-o altă ţară din lume! Concret, comuna Turburea din judeţul Gorj poate primi, de exemplu, ”Zmeura de Platină” pentru singura aşezare omenească de pe pământ din această lume civilizată unde niciun elev nu a luat examenul de absolvire a liceului, recte BAC-ul! Şi asta al doilea an consecutiv! Şi, poate deloc surprinzător pentru eterna şi fascinanta Românie mereu surprinzătoare, primarul din Turburea are şi el o amintire tulbure legată de această adevărată spaimă a cumplit de multor elevi români... Stimabilul şi venerabilul primar nu a luat nici el, la vremea lui, BAC-ul! Fire ambiţioasă însă, domnul Ion Bîrcă nu a renunţat defel la lupta inegală cu această hidră educaţională şi la 47 de ani, a mai încercat o dată să biruie blestematul de examen de maturitate! Dar, din păcate pentru cutezătorul edil, şi de această dată, ursita i-a fost potrivnică şi domnul Bârcă a trebuit să se recunoasă învins. Definitiv. Deşi ar mai fi vrut să se mai încumete şi la o a treia încercare – cum face orice autentic (anti)erou de basm străvechi sau modern – domnul primar recunoaşte că, între timp, a renunţat la visul de a mai lua vreodată BAC-ul! În ultimele două mandate, nu şi-a văzut capul de treburi administrative în sat! Deh, ”chestii, socoteli”... Başca, s-a implicat ca nimeni altul în campaniile electorale, cu mult succes, evident, după cum atestă continuitatea ”domniei” sale ca primar în Turburea! Un primar care va rămâne de-a pururi licean, aşa cum – mutatis mutandis - Emil Cioran a fost toată viaţa un etern student! Cu spectrul pensionării care-l bântuie din ce în ce mai intens, primarele – azi ajuns la 54 de ani - rămâne însă un domn, în cel mai fair-play sens al cuvântului. Acesta nu doreşte ca tinerii din comună să-i urmeze exemplul şi este supărat că niciun absolvent de la liceul din localitate nu a luat Bacalaureatul. ”Nu mai am ce să mai zic. Este fără cuvinte totul. Ce pot să spun? Sunt supărat, cum să nu fiu, dacă le creez toate condiţiile posibile? Asta este!”, a declarat pentru Mediafax, Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.

Dar recordul recordurilor al primei săptămâni din iulie vine tocmai din Vaslui! Aici ar trebui cu adevărat să-şi deschidă ”Guinness Book”-ul o sucursală pentru că se pare că pe acest tărâm se petrec fenomene paranormale care sfidează nu numai logica şi fizica, ci şi absurdul însuşi! Concret, ştirea ştirilor care i-ar fi stupefiat pesemne şi pe cercetătorii britanici cei renumiţi şi atoateştiutori poate fi rezumată astfel: ”UN MORT A ÎNVIAT LA VASLUI! Nu, nu este vreo punere în scenă de-a lui Purcărete care să reinterpreteze mitul christic în cheie post-modernă pentru a puncta centenarul printr-o parabolă mesianică! Nu este nici un scenariu al lui Almodovar după o povestire recent descoperită a lui Kafka! Este România anului centenar 2018! Nu este nici măcar o franciză locală şi pitorească a seriei horror de succes mondial ”Dead Man Walking”! Este mai tare, mult mai tare! Este cel mai tare reality-horror care bate orice science-fiction! Fuggedaboud Hollywood! Aici, în ”studiourile” din Vaslui, România, se turnează cel mai tare film absurd real: ”MORTUL VIU SE ÎNTOARCE”!

Concret. După ce statul l-a declarat... mort printr-o hotărâre judecătorească, domnul Constantin Reliu a apărut în carne şi oase pe meleagurile natale şi a cerut să-i fie recunoscut dreptul de... a fi viu! Săracul om plecase de mulţi ani la muncă în străinătate şi nedând niciun semn, statul l-a ”omorât” juridic! Şi a făcut-o ”acoperit de regulament”, se pare! Dar la fel de ”scrofulos la datorie” a fost şi fostul mort! Cu ajutorul soţiei care, după ce o fi exclamat foarte convingător în faţa distinsului judecător în timp ce-şi privea pătimaş soţul ”reînviat” – ”vreau să-l pipăi şi să urlu: ESTE!” – domnul Constantin Reliu a izbutit să-şi recâştige dreptul său nu fundamental, ci suprem! Dreptul de a fi! De a exista! Mai aprig decât însuşi Don Quijote, el a învins în cele din urmă acest sistem valsuiano-kafkian! Astfel, după mai bine de un sfert de secol de muncă în străinătate, reîntors în Vasluiul natal, Constantin Reliu a primit, în plină vară centenară, cel mai neaşteptat ”cadou” de la statul român! Şi anume, şi-a luat viaţa înapoi! ”La începutul acestui an, bărbatul a ajuns din nou în România, unde a constatat că a fost declarat mort. Avocatul care a început procesul în numele soţiei lui Constantin Reliu, Vasile Gheorghiu, a declarat pentru corespondentul Mediafax că verificările în dosar au fost corecte, chiar dacă ulterior s-a demonstrat că bărbatul trăieşte.”

Caragiale. Ionescu. Urmuz. Cu alte cuvinte, aici, în România, se năştea, acum un veac, probabil, cel mai neconvenţional şi aparte umor din întreaga lume şi din toate timpurile! Umorul absurd şi cel suprarealist! Astăzi, după un secol luminat de atâtea şi atâtea capodopere ale genialului spirit românesc – de la literatură până la teatru şi cinematografie via sculptură – comicul absurd şi umorul suprarealist ne mai lovesc aproape exclusiv involuntar! Şi de cele mai multe ori o fac prin intermediul unor astfel de ştiri, care ne şochează, întristează şi amuză deopotrivă!

          E clar. Cei de la ”Guinness Book” şi-ar găsi, la noi, de treabă în fiecare săptămână! Zi de zi. Record după record!

Ladies and gentlemen, welcome to Romania, the real land of all possibilities... Keep calm and celebrate a century of Absurdistan!

Citește și: