Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2613 vizualizări 12 mar 2018

„Sunt un om blând – zice viitorul premier PNL -, iubesc oamenii, întotdeauna am preferat în acţiunea politică să conving, să-i determin să facă ceea ce trebuie prin argument. Nu mi-a plăcut niciodată să fiu sau să fim noi, conducerea, ascultaţi de frică”. Aşa că „vreau să văd fiecare lider judeţean cum dă cu parul în preşedintele Consiliului Judeţean PSD, în primarul PSD, în prefectul PSD, în toţi şefii de deconcentrate. Cine nu are puterea (să facă asta - n.a.) să abandoneze de acum, să-l lase pe altul mai puternic şi mai curajos!” (Hu-hu-hu-hu!! – aplauze, ovaţii)

Domnule Orban, mai uşor cu pianul pe scări! Sau n-aţi auzit de povestea aia în care o piesă de teatru, „jucată” la difuzor, a-ntors SUA cu fundu-n sus?

Dacă aude figura cu parul cine ştie cine, cine ştie pe unde şi în cine ştie ce stare, şi pune mâna pe furci şi pe topoare?

Eu ştiu de mult, încă din vremea candidaturii fulger la Primăria Generală, că Ludovic Orban este maestrul de necontestat al metaforei politice româneşti, dar nici aşa de belicos nu-l ştiam.

Am senzaţia, tot mai apăsătoare, că liderul PNL are o fantezie de partid cu liderul PSD. Îi dă Liviu Dragnea afară din schemă pe contestatarii care ies din rând, hop şi Ludovic Orban, care sare cu picioarele pe grumazul unora ca Daniel Zamfir, pentru că i-au ieşit din cuvânt. Îşi pune Dragnea la conducerea partidului fanii obedienţi, la fel face şi Orban, chipurile pentru că i-a „dorit” Cotroceniul. Face Dragnea Congres, face şi Orban Consiliu Naţional. Ne prezintă Dragnea aşa-zisul său proiect de ţară, ni-l prezintă şi Orban: anume că PNL îl va susţine pe Iohannis pentru încă un mandat la Cotroceni (chipurile, ca să-l sprijine, în esenţă ca să-şi mai tragă ceva sevă din puterea electorală a preşedintelui). Nu-i lasă Dragnea să vorbească, de la tribună, pe adversari, nu-l lasă nici Orban pe Cataramă, deşi se exprimă că e mort după cavaleri: „Sunt un nostalgic după vremea cavalerismului. Mi-aş fi dorit foarte mult ca bătălia între noi şi PSD să se câştige printr-un duel între mine şi Dragnea, numai că Dragnea fuge, normal. Niciodată nu o să accepte să intre într-o bătălie şi într-o dezbatere unu la unu cu mine, fiindcă el se simte bine acolo, în spatele gardurilor, în spatele cordoanelor de jandarmi, cu o mulţime de indivizi care îl adulează numai pentru ceea ce le oferă. Bătălia cu PSD nu se va câştiga aşa. Se va câştiga cu infanteria, cu fiecare membru, cu oastea, iar oastea trebuie trezită şi ridicată la luptă…”, zice Orban.

…Luptă şi dă-i, şi dă-i şi luptă!

Omul se vede vorbind în faţa oştilor, ca Mircea cu Baiazid, în „Scrisoarea a III-a”, preţ de vreo 70 de versuri?

Dar chiar aşa, numai cu parul şi cu bătaia, vrei să-i învingi pe „turcii” din Kiseleff? Cu vreo fineţe de inteligenţă, nu? Cu vreo substanţă de program de guvernare, nu? Cu darul vorbirii corecte, cu discurs inteligent şi inteligibil, calm şi fără acute distorsionate de exaltare, nu şi nu?

Eu aşa credeam, că PNL îi va convinge pe români prin atingerea nivelului politic următor şi nu prin încercarea înlocuirii unui eşec politic cu altul, şi doar în postura de insignă prinsă la reverul preşedintelui.

Cu atât mai mult cu cât, dacă mai dă vreo două-trei zăpezi din economiile încălzirii globale, pe Iohannis nu-l mai prinzi la şes până în 2040, când s-a gândit Dragnea să se pensioneze anticipat…

Citește și: