Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3928 vizualizări 11 mar 2018

Cel mai comod interlocutor al israelienilor - e din ce în ce mai şubred, iar pericolul de-i succeda un lider palestinian mai puţin moderat se conturează ameninţător.

Evenimentele care s-au succedat fulgerător din 6 decembrie, de la decizia-dictat a preşedintelui Trump de a muta ambasada Statelor Unite la Ierusalim (pe un teren considerat de Organizaţia Naţiunile Unite ca parte a teritoriului ocupat de israelieni), poziţia ambiguă a statelor arabe din zonă, l-au copleşit pe octogenarul care, din 2009, şi-a asigurat conducerea pe viaţă în Ramallah.  

Ultima ştire despre Abu Mazen (“tatăl lui Mazen”, primul său fiu, numele arab, kunyah, al lui  Mahmud Abbas) datează de acum o săptămână, când s-a desfăşurat Congresul Consiliului Revoluţionar al Fatah (acronimul arab al partidului Mişcarea Mişcarea de Eliberare Naţională a Palestinei). Forumul politic şi-a reafirmat sprijinul pentru liderul său şi a cerut întrunirea cât mai curând posibil a Parlamentului, Consiliul Naţional Palestinian, organul legislativ al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, cel care formulează politici şi programe, pentru a reconfirma legitimitatea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei ca unic reprezentant al poporului palestinian. Urmaşul lui Yasser Arafat face toate aceste demersuri ca să-şi consolideze poziţia la negocierile de pace care urmează, pentru demararea cărora a pus condiţia ca America să se retragă din rolul de moderator.

La finalul congresului, Abbas le-a declarat celor prezenţi pe un ton testamentar: ”Am spus şi o repet – nu voi muri ca un trădător! America poate anunţa <acordul secolului> când şi unde doreşte, însă nu se va întâmpla nimic împotriva voinţei noastre”.

În a doua parte a lunii februarie, octogenarul lider palestinian a fost internat la spitalul vedetelor politice, Johns Hopkins din Baltimore, pentru ceea ce consilierii săi au declarat că a fost un control de rutină. Graba cu care convoacă acum Consiliul Naţional (mereu cu un ochi îngrijorat spre Hamas-ul din Gaza) e şi pentru a securiza poziţia celui pe care l-a desemnat succesor,  Mahmud al-Alul.

Fost guvernator în Nablus, al-Alul e prim vicepreşedintele Fatah (funcţie inventată de Abbas pentru el), are 68 de ani şi o experienţă din tinereţe în puşcăriile israeliene. Nu posedă notorietatea unui Marwan Barghuti (tatăl intifadelor, încă în puşcărie) sau a unui Muhammad Dahlan. Acesta din urmă, stabilit deocamdată în Emiratele Arabe Unite, personaj tenebros, cu o reţea de conexiuni în regiune, e un vechi inamic al lui Abbas. Din ziua în care preşedintele Autorităţii Palestiniene va dispărea, Dahlan va fi aruncat de sponsorii săi (între care cel mai important - Arabia Saudită) în lupta pentru putere, moment în care succesorului desemnat al lui Abbas va fi greu să-i reziste.

... În Orientul Mijlociu de după Abbas, pojghiţa fragilă a echilibrul puterii va crăpa, iar apa adâncă şi întunecată de dedesubt s-ar putea să-i înghită pe palestinieni.

Citește și: