Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2180 vizualizări 4 dec 2017

O astfel de discuţie a fost poate mai aşteptată decât oricând după vizita în Bangladesh şi Myanmar (Birmania).

Timp de câteva zile, în media se desfăşurase o adevărată bursă a pariurilor: va rosti sau nu Suveranul Pontif cuvântul  ”rohingya”, numele celei mai oropsite minorităţi etnice din lume (foarte pe scurt: sute de mii de musulmani rohingya au fost obligaţi, numai în ultimele luni, să se refugieze din Myanmar - ţară majoritar budistă condusă de o juntă militară, unde suferă crunte persecuţii - în Bangladeshul vecin).

Papa a făcut, înainte de a ajunge la faţa locului, câteva apeluri ferme în sprijinul populaţiei rohingya. Însă, în faţa generalilor  care conduc statul a manifestat – au fost de părere unii observatori – o exagerată prudenţă diplomatică.

În avionul care îl purta de la Dhaka la Roma, le-a explicat reţinerile sale jurnaliştilor, care şi-au exprimat fără ocolişuri nedumerirea. Reproduce cuvintele Papei marele vaticanist Andrea Tornielli:

"În ce mă priveşte, cel mai important e ca mesajul ca mesajul să ajungă. Pentru asta lucrurile trebuie încercat a fi spuse pas cu pas şi răspunsurile ascultate. M-a interesat ca acest mesaj să ajungă. Dacă în discursul oficial aş fi rostit acel cuvânt, ar fi fost ca şi cum le-aş fi închis uşa în nas interlocutorilor mei. Am descris însă situaţia, am vorbit despre drepturile minorităţilor, ca apoi, în discuţiile private, să-mi permit să merg să merg mai departe. Am rămas mulţumit de discuţii. E drept, n-am avut plăcerea de a închide public uşa în nas, dar am avut satisfacţia de a dialoga, de a-l lăsa pe celălalt să vorbească, de a spune ce cred (...). E importantă preocuparea ca mesajul să ajungă. Anumite dezvăluiri din mass-media, făcute uneori cu agresivitate, închid dialogul, închid uşa, iar mesajul nu ajunge (...) N-am negociat adevărul cu generalii”.

Mesajul la care se referă: ”Pace şi iubire” (motto-ul vizitei) şi, foarte concret, respectarea valorilor, între care demnitatea umană e primordială. Papa a cerut liderilor militari din Myanmar tratament nediscriminatoriu faţă de minorităţi.  
 
În penultima zi a vizitei, la întâlnirea cu grupul de tineri rohingya refugiaţi în Bangladesh, Papa Francisc le-a spus, între altele: ”În numele tuturor celor care vă persecută, a celor care v-au făcut rău, şi mai ales pentru indiferenţa lumii, vă cer iertare. Iertare”.

Citește și: