Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1786 vizualizări 25 apr 2017

Fraţii din Coreea de Sud au putut răsufla uşuraţi încă o zi.

Submarinul Michigan, doldora de Tomahawkuri, a ajuns in portul Busan, pentru o “vizită de rutină”. Comandantul navei, căpitanul  Joe Turk, şi-a exprimat, în numele său şi al echipajului, dorinţa de a şti cât mai multe despre cultura coreeană.  

Unul dintre cele mai mari cotidiane de la Seul, conservatorul Chosun Ilbo, care îl taxase pe preşedintele Trump că – vorbind cu preşedintele Xi şi premierul Abe, a uitat să vorbească şi cu unul dintre liderii sud-coreenilor – “o gafă”, a ieşit din scepticism. A titrat: “SUA şi aliaţii pregătesc o terapie de şoc pentru Coreea de Nord”. Dar, şi mai important, cotidianul vede o sensibilă schimbare de poziţie a Chinei. O sursă din ministerul de Externe de la Seul, le-a declarat ziariştilor că Beijingul consimte şi el la “terapia de şoc”. Tot Chosun Ilbo, îşi ia seama câteva paragrafe mai departe, arătând că şeful diplomaţiei chineze e departe de a agrea orice mişcare bruscă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi. Caracterizând situaţia din Peninsulă drept “complexă, sensibilă şi foarte tensionată”, purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe îndeamnă “ţările în cauză isă îşi păstreze calmul şi reţinerea şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea ridica tensiunea”.

Ceva însă i-a încurajat pe jurnalişti să considere că Beijinul şi-a schimbat foarte fin poziţia. De unde, până în urmă cu câteva zile, ţine cu fermitate la a nu se interveni militar în Coreea de Nord şi la a nu fi răsturnat regimul lui Kim Jong-un prin forţă, un editorial din semi-oficialul Global Times sublinia că, dacă Statele Unite vor lansa o lovitură chirurgicală, intervenţia Chinei “nu este necesară”. Simplul fapt că preşedintele Xi Jinping, comandatul suprem al Armatei, cu gradul de general, nu va reacţiona în sprinjinul Phenianului, poate fi interpretat de sud-coreeni ca un semn încurajator.  

Dacă Beijingul ar mai accepta şi că scutul de protecţie THAAD, cu radarul său ultraperformant, va fi menit să apere Sudul coreean de rachetele Nordului, nu să-şi spioneze marele vecin, toate ar fi bune în cea mai bună dintre lumile posibile.

Citește și: