Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1170 vizualizări 10 sep 2017


Ziua de ieri a petrecut-o la Medellin. Înainte de a vizita un aşezământ pentru copii orfani şi de a se întâlni cu clericii locali şi familiile lor, Papa Francisc a oficiat Missa (Liturghia) pe aeroportul  Enrique Olaya Herrera (nunele unui fost preşedinte columbian din anii ’30 ai secolului trecut, care, după ce şi-a încheiat mandatul, a fost ambasador la Sfântul Scaun), unde îl aşteptau, conform estimărilor oficiale, un milion de credincioşi.

În predică a abordat, între altele, unul dintre subiectele sale preferate – înnoirea Bisericii:

“După cum Isus îi zgâlţâia pe învăţătorii Legii ca să iasă din rigiditatea lor, tot astfel, acum, Biserica este zgâlţâită de Spiritul Sfânt, pentru ca să renunţe la indolenţele şi rutinele sale.  Reînnoirea nu trebuie să ne determine să ne temem. Biserica este mereu în reînnoire – Ecclesia semper renovanda! Nu se reînnoieşte după bunul plac, ci ancorată şi statornică în credinţă, nemişcată în nădejdea Evangheliei (...). Reînnoirea   presupune sacrificiu şi curaj, nu cu scopul de a ne simţi mai buni sau perfecţi, ci ca să răspundem mai bine chemării lui Dumnezeu (...). Fraţilor, Biserica nu este o graniţă - cere uşi deschise, pentru că inima Dumnezeului în care credem este nu doar deschisă, ci străpunsă de iubirea care s-a făcut suferinţă. Nu putem fi creştini ridicând mereu pancarta <trecerea oprită>, nu putem considera că acest spaţiu este proprietatea noastră, punând stăpânire pe ceva ce, la modul absolut nu ne aparţine. Biserica nu e a noastră, fraţilor, este a lui Dumnezeu. El e stăpânul templului şi al secerişului. Pentru toţi este loc, toţi sunt chemaţi să găsească aici, în mijlocul nostrum, hrana lor. Toţi! Iar El, care a pregătit nunta pentru Fiul Său, ne porunceşte să-i chemăm pe toţi, sănătoşi şi bolnavi, buni şi răi, pe toţi. Noi suntem simpli slujitori şi nu putem fi cei care împiedică o astfel de întâlnire (...). Am venit până aici tocmai ca să vă întăresc în credinţă şi în speranţa Evangheliei. Rămâneţi tari şi liberi în Cristos, tari şi liberi în Cristos, fiindcă orice ancorare în Cristos ne dă libertatea, astfel încât să-L oglindiţi în tot cea ce faceţi. Îmbrăţişaţi cu toate puterile voastre exemplul lui Cristos, cunoaşteţi-L, lăsaţi-vă chemaţi şi povăţuiţi de El, căutaţi-L în rugăciune şi lăsaţi-vă căutaţi de El, în rugăciune, vestiţi-L cu cea mai mare bucurie!”.

Marele vaticanist Andrea Tornielli, care se află în suita Papei, relata, în corespondenţa de astăzi, un episod petrecut vineri seara la reîntoarcerea din Villavicencio, episod pe care Francisc l-a povestit celor din Medellin: “O fetiţă cu dizabilităţi din grupul celor care m-au întâmpinat la Nunţiatură (ambasada Vaticanului, n.m.) a spus că miezul fiinţei umane stă în vulnerabilitate. Şi a explicat de ce. A trebuit s-o întreb: toţi suntem vulnerabili, dar există cineva care nu e vulnerabil? Mi-a răspuns: Dumnezeu. Însă Dumnezeu a dorit să Se facă vulnerabil şi a dorit să iasă pe străzi cu noi, El a dorit să trăiască istoria noastră aşa cum a fost, a dorit să Se facă om în mijlocul tăgadelor, în mijlocul a ceva de nepătruns, cu voia unei fete care n-a înţeles şi totuşi s-a supus, şi a unui bărbat care a desăvârşit misiunea încredinţată lui. Dar toate acestea în mijlocul tăgadelor”.

Medelin, oraşul care a trăit în umbra arbuştilor de cocaină,  avea nevoie de o Liturghie.

Citește și: