Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1616 vizualizări 9 iun 2018

Miri (Miriam) Regev, ministrul israelian  al Culturii şi Sportului, din 2015, de când deţine protofoliul, n-a ratat nici o strachină. A călcat în toate.

Protejata premierului Netanyahu, cea care îi ţine locul când marele bărbat de stat zboară de pe un continent pe altul, doamna Regev poate că are reale comprehensiuni pentru sport, însă cu cultura se află pe baricade diferite (de când s-a instalat în fotoliul ministerial a început propria revoluţie culturală, ciuca glumelor printre compatrioţi).

Doamna General (53 de ani), care a avut printre alte misiuni şi pe aceea (2005-2007) de purtător de cuvânt al Armatei, e obişnuită să nu i se iasă din ordin, chiar şi atunci când iniţiativele sale politico-patriotice sunt de o sinistră stupizenie. (Anul trecut, ca să dau cel mai pitoresc-sfidător exemplu, a apărut pe covorul roşu al Festivalului de Film de la Cannes, cu o rochie pe care era imprimat Ierusalimul, având în prim plan Cupola Stâncii).   

În seara această ar fi trebuit să se desfăşoare, la Haifa, meciul amical de fotbal Israel-Argentina. Biletele s-au vândut, în mai puţin de o oră, de acum o săptămână. Însă Miri Regev s-a gândit că trebuie să mute meciul de la Haifa la Ierusalim (pe stadionul “Teddy”, numit astfel după legendarul primar Teddy Kollek, care l-a ridicat), dând evenimentului sportiv o groasă tuşă politică. De aici a început scandalul, care e departe de a se fi stins. Provocat, Jibril Rajub, preşedintele Asociaţiei palestiniene de fotbal, a făcut un apel la Lionel Messi să nu participe la competiţie, amininţându-l că, în caz contrar, foarte numeroşii săi fani arabi îi vor arde tricoul şi chipul în efigie în semn de revoltă.

Scandalul s-a mutat repede în cabinetele liderilor din Israel şi Argentina. Premierul Bnejamin Netanyahu a încercat să facă presiuni asupra preşedintelui Mauricio Macri, în speranţa că acesta va convinge echipa să joace în Ierusalim. N-a reuşit, deşi Bibi e un mare maestru al persuasiunii, şi miercuri, într-o declaraţie de presă, a trebuit să se declare învins: “Am discutat aseară cu preşedintele Argentinei şi l-am întrebat dacă ar putea interveni. După scurt timp, m-a informat că s-a străduit, dar că nu are nici o posibilitate de a schimba o asemenea decizie. Regev a vrut să mute meciul la Ierusalim, este o cerinţă firească de a muta jocul în Ierusalim. Din păcate, ei s-au retras. Sper că acest lucru nu va afecta alte domenii. Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca tot felul de presiuni să se exercite”.  

Această ultimă ispravă a doamnei ministru Miri Regev face de câteva zile prima pagină a ziarelor şi încinge talkshowurile. Nici  partidul (Likud), nici măcar prim ministrul (care încercase din răsputeri) nu mai au cum s-o salveze din calea ţunamiului de acuze ale suporterilor. Doamna General a rămas să se bată singură cu toţi cei care îi vor capul. Ieri, în jurnalul Canalului 2,  Roni Daniel a făcut-o “zmeu incendiar” (aluzie la noile metode teroriste ale palestinienilor) şi  considerând că, urgent, “cineva trebuie s-o oprească!”. 

Citește și: