Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1703 vizualizări 13 sep 2017

Shas (Gardienii Sefarzilor) e partidul-balama al rabinilor sefarzi (Aryeh Deri însuşi are pregătire rabinică), prezent de  decenii în coaliţiile aflate la guvernarea Israelului.   
În anul 2000, rabbi Aryeh Deri a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru o mită de 155.000 dolari, primită în 1993, pe vremea când era tot ministru de Interne. A executat doar  22 de luni, fiind eliberat pentru bună purtare. În 2011, a frevenit în prim planul politicii, în 2013 a fost ales în Knesset (Parlamentul israelian) de unde a fost obligat să demisioneze la sfârşitul lui 2014, când postul TV Canal 2 a difuzat o înregistrare cu fondatorul partidului, carismaticul rabbi Ovadia Yosef (trecut la cele veşnice în 2013), care îl caracteriza pe Deri drept “imoral” şi “hoţ”. La scurtă vreme, liderul Shas s-a pus cap de listă la alegerile din 2015, reuşind să prindă un post de Ministru al Economiei şi al Dezvoltării în Negev şi Galileea. A părăsit fotoliul ministerial în noiembrie 2015, pentru ca, pe 22 ianuarie 2016, premierul Netanyahu să-l instaleze în fotoliul Internelor.

Din această funcţie, rabbi Aryeh Deri este din nou chemat la interogatorii, tot din motive de corupţie.

Temuta unitate de elită a poliţiei, Lahav 433, creată la începutul anului 2008, când în Israel corupţia a fost declarată “ameninţare strategică”, zisă şi FBI-ul israelian, specializată în investigaţii privitoare la criminalitatea organizată şi anticorupţie  (cea care i-a anchetat şi pe soţii Netanyahu), îl suspectează pe Deri de spălare de bani, fraudă, abuz de încredere, fals în declaraţii.

Investigaţiile au început în primăvara lui 2016, iniţial fiind suspectat de deturnare de fonduri publice în propriile fundaţii umanitare, conduse de soţia sa Yaffa, care ar fi folosit banii pentru pentru achiziţii imobiliare (inclusiv apartamentele celor nouă copii ai cuplului). La aceste suspiciuni s-a adăugat şi că ar fi fost mituit să facă presiuni pentru a impune în orăşelul Lod (la 15 kilometri de Tel Aviv, unde se află şi sediul Lahav 433) un rabin agreat de fratele milionar al acestuia, care în acest scop a virat sume importante într-una dintre fundaţiile doamnei Yaffa Deri.

A cincea rundă de interogatorii s-a desfăşurat luni. Soţii Deri se declară nevinovaţi, afirmă că au încredere în Justiţie şi vor colabora cu anchetatorii pentru stabilirea adevărului – unde am mai auzit frazeologia asta?

Coruptă e o ţară în care structurile abilitate sunt incapabile (din varii motive, care pot merge până la a fi ele însele corupte) să sancţioneze corupţia. Israelul nu e o ţară coruptă.

Citește și: