Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
1723 vizualizări 9 oct 2018

Senatul, la iniţiativa unor parlamentari PSD - de ce nu mă miră? - au decis ca bieţii oameni care ies din puşcărie să primească din partea statului îmbrăcăminte, medicamente, hrană şi transport gratuit. Aleluia, frate! Şi nu doar la plecare, ci trei luni de zile! Generos stat mai avem! Aaa!... Vouă trebuie să vă mulţumesc pentru acest gest frumos, că voi, noi, suntem statul. Din banii noştri se dau pomenile, pardon! ajutoarele sociale. Senatorii PSD doar decid cum să cheltuiască bănetul din impozite. Că noi plătim aşa ceva, nu ca deţinuţii.

De-asta vă spun, e un gest de mare mărinimie, să avem grijă de aproapele nostru, chiar dacă aproapele nostru a fost prea aproape de tine, cu mâna lui fix în poşeta ta. Sau prea aproape când ţi-a dat cu ranga în cap pentru zece lei amărâţi.

Să nu săriţi acum cu gura, că în loc să le dea puşcăriaşilor, statul mai bine ar avea grijă de bolnavii din spitale. Să fim realişti. E dur ce vă spun, dar realist. Bolnavii oricum vor muri, dacă sunt trataţi în spitalele noastre, nu? Ce rost are să aruncăm banii pe ei? Statul gândeşte pragmatic, nu e duios şi nostalgic, precum ochii lui Dragnea aţintiţi spre Irinuca. E ca ochii lui Dragnea aţintiţi spre Iohannis. Îi fixează beregata. Bine, şi funcţia.

De altfel, deţinutul a devenit noul model de cetăţean al României centenare. De doi ani de zile, se vorbeşte doar despre drepturile lui, despre eliberarea lui rapidă, despre norma lui de hrană, despre spaţiul şi confortul lui. Şi acum, iată, şi despre banii de drum, hainele, mâncarea şi taxiul pentru puşcăriaşi.

Şi ei chiar merită. De ce să-i tot comparăm cu copiii României, de exemplu? Că alocaţia unui prichindel e uluitor de mică în comparaţie cu cea pentru un deţinut. Dar ce să facă ăla mic cu atâţia bani? Să-i cheltuiască pe bomboane, pe jucării, pe jocuri video? Să-şi ia hăinuţe şi să-i rămână mici? Să mănânce până-l doare burtica?

Nu! Încetaţi cu comparaţiile astea! Puşcăriaşul este un adult, un om care are necesităţi mai mari! El are absolută nevoie la ieşirea din penitenciar de îmbrăcăminte. Păi, dacă merge îmbrăcat la fel, în zonele de unde a fost săltat de Poliţie, n-o să bată la ochi? Oamenii n-o să-şi închidă prăvăliile, femeile violate nu-l vor recunoaşte, cei tâlhăriţi nu vor avea coşmaruri? Aşa, puşcăriaşul se îmbracă în alt fel, nu va atrage atenţia. Asta în cazul în care decide să se plimbe prin zone aglomerate, autobuze, mall-uri sau seara, pe lângă blocuri cu biciclete legate pe palier. Sau pe lângă maşini cu cd-playere. Sau oriunde tentaţia e la fel de mare.

Plus că el are nevoie de hrană. Doar n-o să se întoarcă în puşcărie pentru că a furat o pâine, ca o biată bătrânică arestată şi decedată în puşcărie? Şi dacă tuşeşte sau - mai rău! - strănută când pândeşte în ganguri întunecoase? Poate fi auzit, deci are nevoie de medicamente.

Şi e absolut normal să-i plătim transportul trei luni după ce îţi ia zborul ciripind de la răcoare. Păi, nu i s-au atrofiat muşchii stând? Sau scriind cărţi pentru eliberarea înainte de termen? Ce vreţi? Să cadă pe jos, pe trotuar, nu vă e milă? Mai ales că-şi poate murdări de praf costumul nou primit la plecare.

Să avem, deci grijă de ei, de cei mai buni cetăţeni ai statului, fiindcă, ştiţi ce? Nu voi, cei care plecaţi de frică din ţară, ci ei o să ne plătească nouă pensia la bătrâneţe. După ce o să ne-o ia de la poştaş, o să ne-o plătească pe băutură, manele şi scule noi pentru următorul jaf! Chiar propun altă sărbătoare naţională legală: Ziua Porţilor Deschise în Puşcării! Liberte!

 

Citește și: