Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2982 vizualizări 5 nov 2018

Îmi place viaţa la mine, la ţară, unde hrănesc animalele din curte. Da, am câteva animale, o chestie aşa mare, cu coarne, care produce lapte dintr-un robinet de sub burtă. Vacă, cred. Ei îi dau fân. Am văzut pe Google că aşa ceva mănâncă. Şi mai am nişte păsări de două tipuri: unele care intră într-o baltă şi plutesc. Şi altele care nu vor să intre şi dacă intră, nu plutesc. Am încercat deja. Acestea fac câte-un ou, în afară de cele care nu plutesc, dar cântă dimineaţa. Mă rog, cânta, că mă deranja la antrenamentul de dimineaţă. Mă refer la spartul de lemne, tracţiuni şi flotări, în fine, cam ce mai face un ţăran obişnuit dimineaţa.

Ei, şi cum alergam eu pe câmp, am zărit o valiză pe care n-am mai văzut-o înainte. Am acţionat potrivit procedurilor, adică mă refer la ceea ce ar face orice alt ţăran obişnuit, de la mine, din Teleorman. Am scos arma - am uitat să vă spun că sunt vânător, vânez uneori animale de-acelea mici cu urechi lungi, care aleargă repede. În fine, poate nu suficient de repede. Deci, am asigurat perimetrul şi, după ce am observat prin lunetă că nu e nimeni în preajmă, pe o rază de 2 kilometri, m-am apropiat de valiză, am scos cheile şi am deschis-o. Întâmplător, aveam nişte chei la mine, care s-au potrivit, ca prin minune.

Vă asigur că a fost o coincidenţă, mi s-a mai întâmplat. Ultima oară chiar când am achiziţionat gospodăria din Teleorman de la un localnic, care a vrut să mi-o vândă imediat, cu exact câţi bani aveam la mine. Nu are rost să îl căutaţi, a plecat din ţară.

După care am lăsat lopata jos, vreau să spun arma şi am început să scotocesc în valiză. Aici am găsit mai multe documente din contabilitatea firmei Tel Drum, balanţe, fişe de protecţia muncii, state de plată, ştampile, hard-disk-uri, tablete, bilete de avion, poze cu iubita în Brazilia la proprietăţile de acolo, mă rog, tot felul de resturi pe care le aruncă oamenii din greşeală pe câmp.

După ce am identificat conţinutul valizei, i-am întocmit rapid un opis şi am fotografiat şi microfilmat fiecare document, am descărcat şi hardul într-un laptop, pe care-l aveam din întâmplare la mine.

Apoi am făcut un studiu topografic al locului, notând coordonatele GPS ale valizei, a cărei provenienţă nu am reuşit s-o aflu, probabil proprietarul şi-a închis contul de Ebay prin care a cumpărat valiza de pe Aliexpres, precum şi contul de email aferent, pe care a venit factura electronică. Da, aveţi dreptate: sau e posibil să fie cumpărată dintr-un magazin. Aşa ar face un amator.

După care am ridicat valiza de la locul faptei şi m-am gândit cui s-o predau. Bineînţeles că cei mai în măsură să studieze conţinutul sunt cei de la RISE Project, pe care-i cunosc întâmplător, de când eram un ţăran din alt judeţ, în care dânşii anchetau nişte proprietăţi ale unor politicieni. Şi cum mi s-a părut că printre documente am zărit căţiva politicieni cunoscuţi, m-am gândit că dânşii ştiu mai bine despre cine e vorba. Plus că mai cunosc şi mecanismele de circulaţie a banilor ilegali, spălaţi prin conturile unor firme fantomă. Nu mă pricep, dar mi s-a părut să văd acolo câteva IBAN-uri şi coduri SWIFT ale unor bănci din paradisuri offshore.

Tocmai fiindcă un ţăran aşa ca mine, simplu, din Teleorman nu se prea pricepe, am lăsat oamenii calificaţi, care ştiu ce să facă cu informaţiile, poate chiar o anchetă.

Cam atât despre valiza pe care am găsit-o, mă scuzaţi, acum mă duc la unitate. Adică vreau să spun, la unitatea de achiziţie a laptelui de vacă de la producători. Ştiţi cumva un tutorial despre cum să scot laptele din animal? Mulţumesc, să trăiţi!

 

Citește și: