Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
1823 vizualizări 8 aug 2018

Ce poate fi mai frumos decât să alegi din milionul de bătrâni bucureşteni care şi-ar dori să vadă Grecia, o mie de norocoşi care să înfrunte aglomeraţia din aeroport, zgâlţâielile avionului, provocatoare de infarct - aţi văzut cum a murit prinţesa Leia bătrâna şi n-o să mai joace în Star Wars 9 - apoi să meargă să se bucure de apa turcoaz, destul de rece în comparaţie cu canicula de afară, că în Grecia nu e vara noastră, e rupere: peste 40 de grade la umbră, iar în combinaţie cu apa rece, îţi trebuie sânge în veioză, ca să nu mai zic că ar fi bine să nu nimereşti o zonă cu  piromani puşi pe incendiat vegetaţia pentru asigurare. Iar dacă-i duce în insule, sper să nu fie una cu infracţionalitate ridicată, din cauza fluxului enorm de imigranţi care n-au mamă, n-au tată sau poate au avut, dar s-au înecat pe barcă, încercând să ajungă în UE şi ei acum ar vrea să se răzbune sau pur şi simplu să dea în cap cuiva ca să-i fure poşeta sau să violeze, Doamne fereşte!

Mare curaj, monşer!

Deci îţi trebuie mult curaj să te baţi la coadă pentru un voucher de vacanţă într-o ţară destul de problematică, dacă ne gândim că nici acum n-au ieşit din criza economică şi au interdicţie să scoată prea mulţi bani de la bancomat. Noroc că bătrânii noştri n-au carduri, îşi ţin banii în punguţă , băgaţi în chiloţi sau la sutien. Oricum preţurile sunt mult mai mari acolo şi o apă rece tot trebuie să-ţi cumperi şi e un euro sticluţa mică, bani cu care aici poţi să-ţi iei una de doi litri.

Ei, o să rabde ei puţin de sete şi de foame, că grecoteii sunt puşi pe jaf, cu preţurile alea mari la haleală şi ajungi să dai pe un platou de peşte cât nu face, de banii ăia mânânci de la supermarket o săptămână. Dar merită! Că odată în viaţă ai norocul să te baţi cu un milion de alţi bătrânei şi să învingi. Ca să vezi şi tu Acropole, pe care ţi-ai dorit să-l vezi din tinereţe şi de care ai citit, printre două telenovele şi un meci din Liga 1. Cu templul Atenei şi Partenonul, vă mai amintiţi, dragi băbuţe şi moşulici simpatici. Chiar dacă sunt destul de dezamăgitoare, doar nişte pietre obosite şi nişte coloane de piatră ciobite, micuţe, nu ca Palatul Parlamentului al nostru, făcut special de Ceauşescul vostru iubit, templu pentru popor. Bine, în care nu e voie, dar lasă că aleşii voştri vă pot povesti cum e înăuntru, nu?

Pe Acropole în sus

Plus că e de urcat pe Acropole şi gâfâi, dar de asta v-au şi cerut analize medicale, ca să ştie primăriţa că suportaţi. Că ea vă iubeşte mult şi ar fi păcat să crape vreunul în excursia aia, din cauza efortului şi a temperaturilor ridicate. Sper că aveţi asigurare medicală, apropo. Şi oricum nu vreau să fiu prea grijuliu, dar e bine să-ţi faci şi testamentul înainte. Nu vă speriaţi, e doar o măsură de prevedere, cu atâtea avioane, căldură , incendii, scări de urcat şi înghesuiala aia nenorocită din Atena. Bucureştiul e mic copil!

Bine, eu aş fi ales o destinaţie mai răcoroasă, poate o Suedia, ceva, dar o înţeleg pe primăriţă, e neplăcut să îi vezi pe toţi cei o mie de bătrânei pro-pesedişti în Suedia, în loc să se bucure de arhitectura fanceză de la Stockholm, să se uite la toate numerele de înmatriculare, la maşini, să o găsească şi să o scuipe pe aia cu înjurătura.

Voucher cu blesteme

În fine, chiar mă bucur c-aţi reuşit să prindeţi un loc miraculos din cele o mie, la concurenţa aia de un milion şi ceva de bătrâni, vă daţi seama că unii sunt ranchiunoşi şi o să vă blesteme că le-aţi luat-o în faţă şi unii chiar poate au ceva experienţă cu energiile negative, dar n-are rost să vă temeţi. O viaţă are omul, nu? Poate mulţi dintre voi o să vă îndrăgostiţi de Grecia şi o să cereţi acolo azil politic.

Am auzit că, la iarnă, Primăria pregăteşte altă excursie, pentru zece mii de bătrâni în Finalanda, la Rovaniemi, la casa lui Moş Crăciun. Mă rog, Moş Gerilă, cum l-aţi cunoscut voi. Ce bucurie o să fie să-l vedeţi şi să vă îmbrăţişaţi cu el la minus 29 de grade. Ho, ho, ho, dragii moşilor!

 

Citește și: