Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5717 vizualizări 6 nov 2017

Pe lângă Ritz Carlton (o imagine din holul central, mai sus), alte cinci hoteluri din Riyadh îi găzduiesc pe marii corupţi.

Propaganda regimului lucrează puternic de ieri, încercând să capteze simpatia publicului pentru acest demers fără precedent, vag explicat juridic. Nu se cunosc încă acuzaţiile care li se aduc arestaţilor – spălare de bani şi dare de mită fiind singurele două bănuite infracţiuni, obţinute de presă pe surse.

Nu că Arabia Saudită n-ar fi o ţară coruptă şi nu de sâmbătă, dar această acţiune în forţă nu convinge pe nimeni că ar fi altceva decât dorinţa prinţului moştenitor de a-şi netezi  drumul spre putere, a-şi înlătura ultimul rival la tron şi a-şi reduce la tăcere opozanţii, câţi i-au mai rămas.

Explicaţiile regelui Salman, difuzate aseară târziu pe canalele saudite de televiziune, nu sunt altceva decât sloganuri încropite în grabă: “Legile vor fi aplicate ferm oricui care se atinge de banii publici, care nu îi protejează şi îi înstrăinează, oricui abuzează de putere şi influenţă. Legile vor fi aplicate celor mari sau celor mici şi nu ne vom teme de nimeni”. Regele a vorbit, de asemenea, despre cei care pun propriile interese deasupra interesului public, în scopul de a acumula averi ilicite şi a rostit hărtănita sintagmă “zero toleranţă la corupţie”.

A fost scos la înaintare şi Consiliul Ulemalelor (cea mai înaltă instanţă religioasă, plătită de guvern), ca să salute Comisia Anticorupţie şi să decreteze: “Combaterea corupţiei este la fel de importantă precum combaterea terorismului”.

Reţelele sociale, aflate sub atenta monitorizare a regimului, şi-au exprimat adeziunea deplină la lupta anticorupţie, considerând-o ca pe un pas important spre o mai mare transparenţă. Au sugerat chiar redeschiderea dosarului privitor la inundaţiile din Jeddah, din 2009, considerând că morţii de atunci sunt victime ale corupţiei celor care trebuiau să le asigure salvarea. La rându-i, Al Arabiya a cerut redeschiderea dosarului privind sindromul respirator (MERS) care a ucis sute de oameni în ultimii ani, considerând că numărul acestora ar fi putut să redus, dacă responsabilii din Sănătate n-ar fi pus interesele personale deasupra intereselor publice (formula regelui Salman a prins imediat).

Ca lucrurile să sune bine şi pentru partenerii strategici, Procurorul General al Regatului, a declarat că asupra arestaţilor operează, desigur, prezumţia de nevinovăţie.  Adevărul e că într-un fel operează prezumţia de nevinovăţie în puşcăria Al-Ha'ir şi cu totul altfel la Ritz Carlton.

Citește și: