Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3667 vizualizări 8 iul 2018

Deci, Loganul meu toarce, în legea lui. E ora la care, pe DN 2A, poţi merge în siguranţa, spre Capitală, dacă ai zile. Omul care a proiectat DRUMUL a aşteptat până când soarele, ridicat la orizont, în orele după-amiezii – atunci când o treime de ţară se-toarce la Bucureşti - ţi se-nfige în cap, prin ochi, de-ţi dau lacrimile pe nas şi a spus: „asta e direcţia!”. Şi aşa a fost.

Mi-am pus ochelarii de soare, am coborât parasolarul, am tras transperantele… Aproape aţipit, ascult o ştire: „Poliţiştii au intervenit, în ultimele 24 de ore, la peste 3.000 de sesizări, iar în urma activităţilor desfăşurate au aplicat peste 8.500 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 523 de permise de conducere”.

„Sunt salvat” – zic, şi mă relaxez şi mai tare. Deci, inepţia liberalului Florin Roman a fost sancţionată „la minut”, precum „minuturile” vechi, comuniste, perpelite pe grătar. Cum, care inepţie?! Legea care condamnă şoferi la moarte, zilnic, dar mai ales în weekend, când se-ntorc aleşii pricopsiţi, cu nişte piese de maşini, spre case.

N-o ştiţi?! Ia uite: Comisia juridică şi Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil pe proiectul de lege pentru modificarea art. 109 din Codul Rutier, care precizează, inclusiv, că prezenţa maşinilor de Poliţie cu radar trebuie presemnalizată prin panouri, cu 500-1.000 de metri înainte – înapoi, nu... Mai mult, că maşinile de Poliţie trebuie să fie inscripţionate cu însemnele Poliţiei Române – nu ale altor instituţii - şi că ele trebuie, musai, să fie poziţionate vizibil. Apoi, că dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de Poliţie.

Cum s-ar spune, cam la un kilometru de maşina Poliţiei, inscripţionată feeric, parcată pe linia dublă, continuă - ca să fie detectată, inclusiv, de voit-nevăzătorii participanţi la trafic – şi care dă, evident, semnal de faruri, anunţându-i pe şoferi că sunt poliţişti în preajmă, vor fi amplasate panouri de toate formele şi dimensiunile că, da(!!), e radarul în zonă.

Înţelegeţi?

Şi undeva, lângă maşină, nu mai departe de 10 metri, să stea poliţistul cu pistolul (radar), în zadar, râzând ca muta-n horă şi împuşcând, degeaba, banul statului din salariu.

Omul acesta, iniţiatorul, Roman, de, susţine că el vorbeşte de radarele ilegale, cum ar fi al meu, al dumitale, al dumnealui... (Că altfel nu ştiu care sunt alea legale şi care alea ilegale). Apoi spune ironic (dar penibil): "Iar o să sară deontologii de doi metri. Raport final pe proiectul de lege privind interzicerea radarelor ilegale. Nu a radarelor legale. Acestea trebuie semnalizate aşa cum se întâmplă în toată lumea civilizată şi unde implementarea legilor similare a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere. Avem mulţi decedaţi pe şosele în primul rând că avem drumuri proaste. Apoi neatenţia la volan şi consumul de alcool. Ceea ce este în prezent nu e în regulă. Prevenţia trebuie să devină prioritară! Acolo unde sunt machete cu maşini de poliţie, numărul accidentelor soldate cu victime scade. În paralel au crescut amenzile pentru cei care nu respectă regulile în trafic!", spune iniţiatorul, aproape codat”.

Aşa înţelege Florin Roman să facă prevenţie pe şoselele patriei noastre, România, pe care conduc mii de deranjaţi, aşa cum ei înşişi ni se arată pe Facebook.

Ştie iniţiatorul cum aleargă beizadelele, posesori de limuzine, cu 140-160 (în zi proastă), înfigându-se în români nevinovaţi, care merg, legal, spre casă?

Ştie iniţiatorul cum aleargă şoferii de mastodonţi, care trăiesc din plata orelor la roată, şi nu coboară vară-iarnă, localitate sau afară, sub 100-110 km/oră?

Ştie iniţiatorul cum se circulă în România? Sau bate câmpii, cu graţie?

Cum să fie asta prevenţie pentru tot felul bezmetici, care trăiesc într-o realitate paralelă, uitându-se cu piciorul pe pedala acceleraţiei, ca-n filme, până se-nfig cu capul în volan?

Adică, vine unul – cazul de faţă, pe DN2-DN2A, un drum extrem de aglomerat, cu accidente mortale pe săptămână - de la Slobozia la Coşereni-Moviliţa, aproape 100 de km, cu 130-150 pe ceas, vede anunţul înainte de Sineşti (că tot au pus echipaj de jandarmi şi Poliţie ocazional, din cauza borfaşilor), "Radar", merge un kilometru cu 90 la oră, trece de Sineşti şi o taie iar cu 150, ca să recupereze, până-n Bucureşti!

Domnule parlamentar, ca să mă exprim eufemistic, dumneata ştii ce vorbeşti? Ne mai şi reprezinţi în Parlament…

Şi când mă gândeam eu aşa, liniştit, în bătaia soarelui, odată mă readuce un claxon prelung cu picioarele/roţile/pinioanele pe pământ.

Mă uit în stânga, nimic. Mă uit în dreapta, o bâtă de om, cu o bâtă de baseball, la geam, încearcă să-mi atingă parbrizul. Tocmai pe ăla bun, care nu fluieră! Mă uit nedumerit şi mă trezesc cu un scuipat în geam. Tocmai ăla fără ştergător. Trei capete de „bour”, cu trei guri schimonosite mă înjură despre toate neamurile.

Pun piciorul pe frână şi băieţii de Neanderthal, foarte grăbiţi, îi dau blană şi se duc.

Mă întreb ce i-a deranjat… Suta mea, neschimbată? Faptul că n-am degajat şoseaua, la secundă?! Posibil.

Dar nu-mi fac probleme - de acum, astfel de întâmplări nesănătoase nu vor mai fi posibile. Oricând, la fiecare mie de kilometri, poţi întâlni un panou, lămuritor, „preventiv,” inscripţionat: „Atenţie radar!”.

Pentru vreo doi kilometri, toată lumea va respecta legea...

 

Citește și: