Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1517 vizualizări 11 feb 2018

Şi nu că Bănescu ar fi doar „terminalul” Dumnezeirii pe pământ, ci, mai mult: al Preafericirii, în numele căreia vorbeşte. Omul e supărat pe insistenţa „tautologică” a noului ministru de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici. Acesta din urmă are şi el îndrăzneala lui, plină de umor involuntar. „Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care Biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis. (…) Trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate”, a spus ministrul. Şi, a promis că va discuta asta cu Patriarhul. „Putem discuta orice fel de subiecte. Va fi o discuţie informală. Putem avea această discuţie chiar şi la Biserică, la slujba de duminică”.

Nu ştim dacă se va întâmpla asta înainte sau după citirea acatistelor, dar nici nu şi-a încheiat bine promisiunea, că ministrul s-a şi temperat: „Dar nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar subliniez mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate faţă de problemele cu caracter social. Adică, acele sume rămân la Biserică, nu le ia statul. Iar Biserica, de acei bani, întreprinde activităţi pe care statul le menţionează, şi anume, cu caracter social: copii cu probleme, oameni cu dizabilităţi, oameni în vârstă”, s-a domolit Teodorovici.

Simţindu-l puţin-puţin ezitant în perspectiva întâlnirii duminicale cu Preafericitul, purtătorul acestuia de cuvânt, Vasile Bănescu, a spus aşa: „Propunerea ministrului nu este una de impozitare. Este o falsă perspectivă a ceea ce dumnealui a comunicat. Ministrul s-a referit doar la o mai accentuată folosire a activităţilor filantropice şi sociale a cultelor religioase din România, pentru ameliorarea unor stări disfuncţionale din societatea românească. (…) Ceea ce ministrul nu a apucat să adauge este faptul că ce propune domnia sa se întâmplă deja, într-un mod profesionist, foarte bine articulat. În Patriarhia Română există aproape 800 de instituţii sociale filantropice, cu rezultate foarte bune. În ultimii 10 ani, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru acţiuni sociale, iar anul trecut a cheltuit peste 24 de milioane de euro”.

Absolut minunat!

Întrebarea care se pune este: ce impozit ar fi trebuit să plătească BOR la bugetul naţional în ultimii 10 ani?!

Indiferent în ce fel vede ministrul de Finanţe relaţia BOR-ANAF, este interesant să aflăm de ce se fereşte Bănescu, ca dracu’ de tămâie, să articuleze, apropiat, cuvintele „impozit” şi „Biserică”. Doar aşa, ca să ştim şi noi cât înseamnă 150 de milioane de euro din impozitul total datorat statului.

E o discuţie tabu? E un secret de stat? E „necreştineşte” să ştie adevărul şi ceştilalţi, mai cu frica lui Dumnezeu, pe care Fiscul i-a luat la puricat, despre fiecare leu, plătit sau neplătit, în ultimii 10 ani?

E vreo diferenţă între banul contribuabilului „tradiţional” şi banul Bisericii, de vreme ce însuşi Iisus a spus "Daţi Cezarului ce este al Cezarului, şi lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu"?

Şi, apropo, stimate domnule ministru, dacă reprezentanţii Bisericii nu văd exact de ce e necesar să plăteşti impozit „pentru o lumânare aprinsă bunicii”, e posibil ca vreunul dintre noi să fie scutit de impozit dacă deschide o fabrică de lumânări?!

Citește și: