Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4000 vizualizări 13 dec 2018

Nu mi-au trebuit aptitudini de prezicător să înţeleg că, după asasinatul de la Istanbul din 2 octombrie, vor urma eforturi diplomatice susţinute, la Casa Albă şi în Cabinetul Netanyahu, de tranşare politică a cadavrului, de ascundere a urmelor şi mai ales de scoatere din ecuaţie a celui care l-a comandat: prinţul moştenitor Muhammad bin Salman (MBS), liderul de facto al Arabiei Saudite.

Pe de o parte, preşedintele Donald J. Trump - deşi informat de CIA despre împrejurările şi principalul vinovat de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi - refuză să atingă Regatul saudit cu umbra vreunei sancţiuni, cum ar fi făcut-o cu oricare alt stat, şi caută să-l protejeze pe prietenul ginerelui său, argumentând că nu doreşte ca America să piardă sutele de milioane de dolari din contractele cu armament recent încheiate.

Dinspre partea sa, premierul Benjamin Netanyahu scoate la înaintare obişnuitele-i sofisme etice. Într-adevăr, a declarat ieri jurnaliştilor străini la reuniunea anuală, asasinarea lui Khashoggi a fost “oribilă”, dar trebuie pusă în balanţă cu stabilitatea globală. Dacă Arabia Saudită se destabilizează, lumea întreagă se clatină.

Cu alte cuvinte, trebuie scăpat repede de cadavrul politic al lui Jamal Khashoggi. Acesta trebuie să înceteze să mai bântuie interesele geopolitice ale Statelor Unite şi Israelului, în faţa a ceea ce Trump şi Netanyahu au identificat ca fiind duşmanul lor comun şi al întregii lumi: Iranul.

Şi, la urma-urmei, conform propagandei Riyadh-ului, susţinută de Administraţia de la Washington şi de Ierusalim, acest Khashoggi a fost într-o vreme un apropiat al cercurilor de putere saudite, apoi s-a înhăitat cu Fraţii Musulmani, deci îşi cam merita soarta. Cât priveşte tânărul şi promiţătorul dictator Muhammad bin Salman, partenerul strategic din Golf, a avut oricum destule remuşcări din cauză că n-a reuşit să scape mai inteligent şi mai discret de jurnalist, nu e nevoie să fie stresat. Conduce şi încearcă să reformeze (având alături un biet rege bolnav de Alzheimer) un stat în care execuţiile publice par a se mai fi rărit, mai are destul petrol, cumpără armament la greu (inclusiv înaltă tehnologie de la israelieni, cu care l-ar fi spionat şi pe Khashoggi), a lăsat-o mai uşor cu sprijinul palestinienilor...

E fascinant de urmărit cum raţionalitatea lui Netanyahu se combină cu pulsiunile lui Trump în încercarea de a justifica nejustificabilul.

 

Citește și: