Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3720 vizualizări 16 ian 2019

Că Preşedintele şi Premierul nu-şi vorbesc, ştie toată lumea, iar atunci când, totuşi, îşi transmit mesaje, o fac din uşa cortului. Că nu se consultă nici măcar acum, când se presupune că au în grijă destinele UE, că se dovedesc incapabili să se ridice deasupra măruntelor interese electorale, e de neînţeles.

Primul exerciţiu de “coeziune” în echipa României e pe cale să se prăbuşească în penibil.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, înainte de prânz, că românii din Marea Britanie n-au a-şi face griji: “În cazul în care, în final, se aprobă acest acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile şi garanţiile pentru şederea lor acolo. Însă noi suntem pregătiţi pentru negocieri care vor fi duse cu succes şi pentru alte scenarii. La acest moment, nimeni nu trebuie să îşi facă griji pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiţi”.

(Desigur, nu românii gestionează Brexit-ul, ci echipa de negociatori coordonată de Michel Barnier. Noi, în preşedinţia noastră rotativă, nu trebuie decât să ne punem de acord că am priceput acelaşi lucru din ceea ce ni se desfăşoară înaintea ochilor).

După prânz, pe acelaşi subiect, ministrul de Externe Meleşcanu s-a arătat mai aplicat şi mult mai puţin optimist: “Noi regretăm faptul că a fost adoptată o decizie care practic echivalează cu ideea unei ieşiri a Marii Britanii fără niciun fel de prevederi juridice. Este o decizie a Parlamentului pe care trebuie să o respectăm. Ceea ce ne interesează este să primim o comunicare oficială din partea autorităţilor britanice cu ceea ce doresc să facă în continuare, lucru destul de delicat, având în vedere că cu ocazia votului s-a cerut şi o moţiune de neîncredere în primul ministru şi va trebui să trecem, probabil, în cursul zilei de astăzi şi peste această temă.(...) În cazul unei ieşiri a Marii Britanii fără nici un fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme şi pentru cetăţenii români care sunt în Marea Britanie şi pentru cetăţenii din Marea Britanie care sunt din diverse ţări din UE, inclusiv din România. Această ieşire fără niciun fel de acord ar putea crea probleme directe şi pentru cetăţenii români şi pentru toţi cetăţenii europeni care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie”.

Adevărul nu e deloc la mijloc.

Şi nu e prima oară când preşedintele României se raportează - cum s-o spun diplomatic? - cu superficialitate la statutul românilor care muncesc în străinătate.

La jumătatea lui octombrie anul trecut, aflat într-o vizită de stat în Italia, Iohannis i-a mulţumit omologului său, Sergio Mattarella, pentru modul în care “românii sunt trataţi şi integraţi”, când e ştiut că există regiuni ale Italiei românii sunt trataţi ca nişte sclavi moderni.

Cu prilejul vizitei din decembrie la Cotroceni a Cancelarului Sebastian Kurz - nici un cuvânt despre reducerea alocaţiilor pentru copiii românilor care lucrează în Austria. E drept însă că nici nu i-a mulţumit tânărului şi smucitului demnitar, care ne dădea lecţii de democraţie.

 

Citește și: