Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1865 vizualizări 8 iul 2018

Încă de ieri, doamna ambasador Hutchison, reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO (respectabila doamnă e cu doar cinci ani mai bătrână decât Alianţa – are 75), îşi tweetuia nerăbdarea de a-i ura bun venit lui POTUS, la Summitul de la Bruxelles, care va avea loc la jumătatea săptămânii viitoare. (Potus e prescurtarea telegrafică pentru Preşedintele Statelor Unite, iar FLOTUS – prescurtarea pentru Prima Doamnă).  

Kay Bailey Hutchison a rezumat agenda acestui Summit: ”burden-sharing, strengthening deterrence & defense & fighting terror”. Cel mai important punct pe ordinea de zi, burden-sharing, traduce în cifre obsesia lui Donald J. Trump – partajarea echitabilă a responsabilităţilor (în primul rând, cheltuieli pentru apărare).

În urmă cu câteva zile, preşedintele Americii trimisese notă ”de avertizare” Belgiei,  Germaniei, Italiei, Spaniei, Portugaliei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei şi Canadei. Subiectul: nerespectarea angajamentului de a aloca 2 la sută din PIB pentru apărare. România se află între cele opt state care şi-au respectat angajamentul, alături de (fireşte) Statele Unite, Marea Britanie,  Polonia, Grecia, Estonia, Lituania şi Letonia.  

Epistolele lui Trump sunt motive de îngrijorare în plus pentru ce le va spune imprevizibilul POTUS aliaţilor săi şi argumente pentru cei care prevăd o încordată reuniune la nivel înalt, care ar putea adânci tensiunile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Vor fi dispuse ţările membre să aloce mai mulţi bani pentru apărare? Vor percepe presiunile exercitate de Donald J. Trump ca obligativitatea de a hrăni aşa numitul complex militar-industrial, care e interesat să-şi lichideze din stocuri pentru a investi în noile tehnologii?

Restul e mai ales spectacol, show-ul telegenicului preşedinte al Americii, care a câştigat campania electorală inclusiv cu declaraţiile dure la adresa Uniunii Europene şi a NATO - Alianţă pe care o cataloga drept ”depăşită”. Luna trecută, la reuniunea G7 (Grupul ţărilor puternic industrializate) – alt scandal - declarase că ”NATO e la fel de rea ca NAFTA” (Acordul de Liber Schimb în America de Nord, din care în repetate rânduri a ameninţat că se retrage). ”[NATO] e mult prea costisitoare pentru Statele Unite”.

Dintr-un punct de vedere (am mai explicat asta), Donald J. Trump are dreptate: Europa a prosperat sub umbrela de securitate a Americii, cu cheltuiala acesteia.

Se înşeală cei care consideră că declaraţiile, oricât de ameninţătoare, ale liderului de la Casa Albă vor şubrezi NATO. Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord e o alianţă politico-militară, iar dacă, la nivel politic, se pot face declaraţiile cele mai stranii, la nivel militar există o cooperare strânsă şi o rigoare pe care umorile decidenţilor politici nu le vor putea şubrezi. Nu în viitorul previzibil.

Mai interesantă decât Summitul de la Bruxelles e, în această conjunctură geopolitică, întâlnirea din 16 iulie dintre Trump şi preşedintele Rusiei, principalul inamic al Alianţei. 

 

Citește și: