Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1829 vizualizări 11 iul 2018

Ajuns la sediul NATO din Bruxelles, preşedintele României n-a avut încotro, a trebuit să răspundă şi unor întrebări privind revocarea Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Prespun că, măcar în cele două ore şi jumătate, cât a durat zborul spre Bruxelles, Klaus Iohannis s-a gândit la nişte formule de răspuns. Constat – din păcate, fără surprindere - că explicaţiile Preşedintelui au rămas în nota obişnuită: lipsite de substanţă, contradictorii chiar în anumite părţi, fără credibilitate.

”Nici un moment nu a fost o opţiune să nu respect Constituţia şi statul de drept”. Poate că, pentru domnia sa, cele 33 de zile de la publicarea motivării au trecut ca şi când n-ar fi fost. 33 de zile în care a făcut declaraţii echivoce, dând până în ultima clipă speranţe nucleului său dur de susţinători că se gândeşte intens la a nu o revoca pe Laura Codruţa Kovesi – variantă explicit susţinută de PNL, care luni a dat-o cu trupeu la întors şi de USR, care a avut decenţa politică, lucru rar la un partid eminamente histrionic, de a o susţine până la capăt. USR-ul, suprapus cu sine, a evitat capcana în care a căzut Klaus Iohannis şi din care nici astăzi n-a reuşit să se ridice: dacă Direcţia Naţională Anticorupţie şi Procurorul Şef ”au făcut o treabă foarte bună”, de ce a răsplătit-o pe doamna Kovesi cu revocarea? Pentru că aşa a decis Curtea Constituţională, fără alte explicaţii, nu e un răspuns. Iar Preşedintele tocmai de explicaţii fuge, refugiindu-se în poncife: ”respect statul de drept, respect Constituţia”. Respectul faţă de statul de drept şi respectul faţă de Constituţie intră în fişa postului. Până şi Viorica Vasilica Dăncilă spune că respectă statul de drept, democraţia, Constituţia şi toate celelalte valori fundamentale şi o face aproape fără greşeală.  

Rugat de simpatizanţi, în toate zilele acestea, să le ofere românilor – şi nu prin intermediar - încrederea că lupta anticorupţie nu va slăbi, că domnia sa, personal, o va susţine din răsputeri, Klaus Iohannis le-a făcut, neconvins, hatârul, părând însă a fi atins de morbul dubitaţiei: ”Voi sprijini în continuare, poate şi mai mult, lupta anticorupţie”... Poate şi mai mult?!

E evident că greşim cerându-i Preşedintelui României mai mult decât poate.

 

Citește și: